utorak, 06 februar 2018 15:26

U Banjaluci mnogi vozači još uvijek ne znaju koristiti kružni tok

Napisano

Pojedini vozači tražili su od Gradske uprave grada Banjaluka da na kružnom toku na Laušu postave veliku tablu sa natpisom da automobili u unutrašnjoj traci nemaju prednost.

- Da li možete na kružnom toku na Laušu staviti veliku tablu da auta u unutrašnjoj traci moraju propustiti one iz spoljne, pa tek onda izaći? Taj kružni sa dve trake je veliki problem, jer mnogo naroda ne zna pravila – pitali su vozači nadležne, tvrdeći da mnogi ne znaju koristiti kružni tok sa dvije trake.

Zbog onih koji ne poštuju pravila često se na kružnim raskrsnicama čuje zvuk sirene, škripanje guma i psovke, a nepoznavanje propisa često uzrokuje i sudare.

Pravila kružnog toka su jasna. Auto u unutrašnjoj traci, pri izlasku iz raskrsnice nema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka. Dakle, vozači iz unutrašnje trake ne smiju da sijeku put ostalim vozačima, već treba da voze u kružnom toku sve dok ne budu imali priliku za bezbjedan izlaz iz raskrnice, ne ometajući ostale vozače.

Istovremeno, vanjskom trakom se kreću samo vozila koja iz raskrnice izlaze na prvom isključenju.

- Treba unutrašnju traku zatvoriti i zasaditi cvijeće tako da ne zbunjuje ljude. Mnogo ih je koji su ubjeđeni da oni u unutrašnjoj traci imaju prednost pa drsko stisnu po gasu kad se isključuju misleći da svi ostali u tom trenutku trebaju stati i propustiti njih koji sijeku spoljnu traku. Najgore je definitivino ovdje na Laušu – kaže jedan od vozača, dodajući da na kružnim tokovima treba postaviti i policajce da kažnjavaju bahatost.

I dok kružni tokovi svagdje u svijetu služe lakšem toku saobraćaja i smanjenju gužvi, u Banjaluci stvaraju velike probleme. Kružni tok na Laušu je jedan od najprometnijih, pa ne čudi nerviranje vozača koji su svoje probleme podijelili čak i sa Gradskom upravom.

Uzrok ovog smiješnog i tužnog apsurda je veoma ozbiljan problem koji se treba sistemski rješavati, smatra predsednik udruženja autoškola Banjaluka, Zdravko Ivić.

- Problem je još u polaganju vozačkog ispita, tačnije teoretskoj nastavi koju uglavnom ne drže stručnjaci. Bitnije im je da uzmu po 80 KM, od 50 ljudi i zarade novac za 50 minuta, a tu se onda stvara veliki problem – tvrdi Ivić.

Dodaje da problem predstavlja i to što instruktori sa kandidatima ne mogu da voze po cijelom gradu, već i tu imaju ograničenja.

- Ima tu mnogo propusta kada su polaganja vozačkih ispita u pitanju, zato ne čudi što neki ne znaju kako se vozi u kružnom toku iako je to nešto što se podrazumijeva i besmisleno je postavljati ikakve table, koje ni ne postoje – dodaje Ivić.

Slično su vozačima koji traže nove znakove odgovorili i iz Gradske uprave, navodeći da se podrazumijeva da vozač koji ima vozačku dozvolu ima i neophodno znanje vezano za pravila i propise iz saobraćaja na putevima.

- Zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti saobraćaja i puteva, nije predviđeno postojanje saobraćajnog znaka kojim bi se definisalo ko ima prednost u kružnom toku. Za kretanje vozila u kružnom toku, važe opšta pravila saobraćaja – navode u Gradskoj upravi.

Vozači iz drugih gradova

Probleme nesvjesno znaju praviti i vozači koji dolaze iz manjih gradova koji nemaju kružne raskrsnice i nisu se susretali sa njima, što još jednom pokazuje koliko je teoretska nastava važna.

Primjera radi, vozač koji je polagao u Prnjavoru u kome nema kružnog toka, niti većih raskrsnica, kada se u Banjaluci susretne sa kružnim tokom može imati problem.


Izvor:(EuroBlic)


 

5 komentara

 • Link komentara Nenad nedelja, 11 februar 2018 11:49 napisao/la Nenad

  Dali ste se zapitali zbog čega vozači u unutrašnjoj traci trube???Ili što je gore navedeni ,komentarisao ;jel treba 5 sati da kružim dok nekad ne izađem???Trube zato što se voza či ne drže jednostavnog pravila;KO JE U KRUŽNOM IMA PRAVO PRVENSTVA,kada bi se svi pridržavali toga nebi dolazilo upšte do ovoga,što znači da je "trubačima" oduzeto prvenstvo prolaza........itd.
  Znači ko je u kružnom ima prvenstvo prolaza,i rješani svi problemi.
  Jednostavno,zar ne,(barem za neke.....)
  Pozdrav

  Prijavi
 • Link komentara Prnjavor petak, 09 februar 2018 18:26 napisao/la Prnjavor

  "Primjera radi, vozač koji je polagao u Prnjavoru u kome nema kružnog toka, niti većih raskrsnica, kada se u Banjaluci susretne sa kružnim tokom može imati problem"
  evo vidimo kako se vi u b luci snalazite, pojma nemate, A kupicemo i mi sebi kruzni tok, samo trenutno nestasica, svi zavrsili u Laktasima

  Prijavi
 • Link komentara Aleksa sreda, 07 februar 2018 22:11 napisao/la Aleksa

  Nismo mi smislili kružni tok pa i pravila a i kršenja. Vidite kako je rešeno na zapadu pa čak u Sloveniji bez tabli i prepirki. Spoljna traka je pregradjena tako da omogući isključenje na samo prvom skretanju. Unutrašnja na drugom i sledećim.

  Prijavi
 • Link komentara Djole sreda, 07 februar 2018 06:59 napisao/la Djole

  Kada bi svi tretirali vanjsku traku samo za ukljucenje i isklucenje iz kruznog toka nebi dolazilo do ovakvih zabuna. U nekim drzavama na zapadu cak postavljaju lezece policajce u vanjske trake, tako da ste prinudjeni ili da predjete u unutrasnju traku ili da se iskljucite, sto i jeste svrha vanjske trake.

  Prijavi
 • Link komentara Vase ime utorak, 06 februar 2018 16:24 napisao/la Vase ime

  Cuj vozaci u unutrasnjoj traci treba da kruze dok se ne ukaze prilika da izadju??? Pa koja je onda svrha unutrasnje trake? Ovo sto vi nazivate "Pravilo", nema veze sa zivotom. Pa sta da radim u unutrasnjoj traci kad je guzva, da kruzim 5 sati?

  Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.