Agencija za statistiku: Proizvođačke cijene za ukupnu industriju BiH u junu više za 0,7 odsto

29.07.2024. | 17:19

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu više su za 0,7 odsto u odnosu na maj, a za 1,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu više su za 0,6 odsto u odnosu na maj, a za 2,8 odsto u odnosu na juni prošle godine.

Na stranom tržištu, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu više su za 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a niže za 0,6 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvođačke cijene u energiji u šestom mjesecu više su za 0,4 odsto u odnosu na maj, intermedijarnim proizvodima za jedan odsto, trajnim proizvodima za 1,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,5 odsto, dok je pad od 0,3 odsto zabilježen u kapitalnim proizvodima.

U junu u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su u energiji za 6,4 odsto, kapitalnim proizvodima za 2,5 odsto, trajnim proizvodima za 3,7 odsto, te netrajnim proizvodima za 3,2 odsto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 1,1 odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu više su u prerađivačkoj industriji za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, za koliko su više i u vađenju ruda i kamena, a u proizvodnji električne energije za 1,4 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 12,5 odsto, te proizvodnji električne energije za 2,9 odsto, dok je pad od 0,3 odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji.