“Alumina” u vrhu: Koje kompanije su najveći izvoznici, a koje najviše uvoze u BiH

18.07.2024. | 10:12

Zvornička “Alumina” je kompanija koja je u šest mjeseci ove godine najviše izvozila iz Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Iz UIO BiH su “Nezavisnim novinama” dostavili podatke o tome koje kompanije su najveći izvoznici, a i koje najviše uvoze proizvoda u BiH tokom ove godine.

Nakon zvorničke firme slijedi kompanija “TT Kabeli” iz Širokog brijega, te SSL iz Lukavca.

Četvrti najveći izvoznik u toku ove godine je mostarski “Aluminij”, a peti “Global ispat koksna industrija” iz Lukavca. Dalje slijede “ArcelorMittal” iz Zenice, “Miviko” iz Posušja, te “Natron-hajat” iz Maglaja.

Deveto mjesto zauzima još jedna firma iz Širokog Brijega, i to FEAL, a prvih 10 najvećih izvoznika zatvaraju Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Što se tiče uvoznika, najveći je “Holdina” iz Sarajeva, pa “Global ispat koksna industrija” iz Lukavca, te “Optima grupa” iz Banjaluke.

“Petrol BH OIL Company” iz Sarajeva je četvrti najveći uvoznik.

Peti je “Hercegovinalijek” iz Mostara, a šesti “TT Kabeli” iz Širokog Brijega.

U prvih 10 najvećih uvoznika su još “Porše BH” sa sjedištem u Sarajevu, “Antunović AGS” iz Orašja, “Violeta” iz Gruda, te “Bingo” iz Tuzle.

Zoran Stevanović, predsjednik Upravnog odbora privrednog društva “Alumina” iz Zvornika, rekao je za “Nezavisne novine” da izvoze svoj kompletan program u 35 zemalja, te na sve kontinente.

“Najviše izvozimo u Evropsku uniju. Doduše, u nešto manjim količinama, ali roba iz ‘Alumine’ ide na sve kontinente. Prije svega, izvozimo svoje bazične proizvode, razne vrste glinice, hidrata, zeolita, silika gela i vodenog stakla, koji nalaze primjenu u industriji aluminijuma, cementa, vatrostalnih materijala, keramike, aluminijumskih soli, papirne industrije, industriji stakla, u proizvodnji praškastih i tečnih deterdženata, molekulskih sita i tako dalje”, kazao je Stevanović za “Nezavisne novine”.

Što se tiče finansijskih rezultata u ovoj godini, Stevanović kaže da su za šest mjeseci ove godine imali ukupan prihod od oko 186 miliona KM, te da je od izvoza zarađeno 98 ili 99 odsto ovog iznosa.

Prema njegovim riječima, rade na usavršavanju i stvaranju nekih novih proizvoda.

“Što se tiče EU, najviše robe plasiramo u Sloveniju, Mađarsku, Italiju, Njemačku, pa sve do Španije, Švedske, Finske, Francuske. Međutim, kod nas su u stečaju četiri preduzeća koja se nalaze u krugu ‘Alumine’, tako da su tu enormni troškovi. Ipak, očekujemo da će rezultati ove godine biti dobri. Prosječna plata u ‘Alumini’ je 1.880 KM, a zapošljavamo 1.380 radnika. Proizvodnja radi non-stop, svih 12 mjeseci. Stabilizovali smo snabdijevanje energentima i osnovnim sirovinama. I snabdijevanje boksitom kao osnovnom sirovinom za proizvodni proces u ‘Alumini’ je riješeno, a više od trećine potreba dobijamo iz Rudnika boksita Milići”, zaključio je Stevanović.

Podsjećamo, kako su “Nezavisne novine” objavile prije nekoliko dana, izvoz kompanija iz Bosne i Hercegovine je u šest mjeseci ove godine iznosio 8.269.069.601 KM.

Sa druge strane, uvoz je iznosio 14.966.435.823 KM, što znači da je spoljnotrgovinski deficit BiH u šest mjeseci ove godine 6,7 milijardi KM.

Oznake: BiH, Izvoz, Kompanije, Uvoz