Američka kompanija stiže u Srbiju: Zapošljavaju 100.000 ljudi

14.06.2024. | 22:45

Američka kompanija u oblasti medicine i medicinskih pomagala Medtronik doći će u Srbiju, nakon potpisivanja memoranduma s Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i budućim BIO4 kampusom.

Resorna ministarka Jelena Begović rekla je, nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju, da će s tom kompanijom biti uspostavljena saradnja u oblasti nauke, razvoja inovacija, kao i saradnja u oblasti kliničkih studija.

“Ovakve kompanije su veoma bitne za Srbiju, zato što pokazuju da je Srbija prepoznata kao mjesto kreacije, mjesto sa talentima i kompanije kao što je ova, koje zapošljavaju skoro 100.000 ljudi i oko 12.000 naučnika, ulažu tri milijarde evra u istraživanja i razvoj, vide Srbiju kao partnera”, kazala je ministarka Begović.

Prema njenim riječima, Medtronik (Medtronic) posluje i inovira uređaje od 1949. godine, poput mini-pejsmejkera i malih kamera za precizne dijagnostike, kao i uređaje koji preko neurostimulacije pomažu ljudima sa oštećenim nervnim sistemom.

Potpredsednik kompanije za istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Madžid Kadumi zahvalio je ministarki Begović što je pokrenula inicijativu, i što je jednoj takvoj kompaniji omogućeno da dođe u Srbiju, koju je pohvalio zbog načina na koji gleda u budućnost.

“Drago nam je da ćemo moći da sarađujemo u oblasti bioinženjeringa i biomedicine, kao i u primjeni tehnologije u biološke svrhe”, kazao je Kadumi.

Dodao je da je Meditronik kompanija koja ima uticajnu ulogu u toj oblasti i ocijenio da će saradnja sa Srbijom biti od velike koristi kako za državu, tako i za širi region Istočne Evrope.