Cijene bakra na rekordnom nivou: Prvi put premašile 11.000 dolara

20.05.2024. | 08:53

Bakar je porastao na najviši nivo ikada, produživši snažan, višemjesečni rast podstaknut finansijskim investitorima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju sve većeg nedostatka ponude.

Fjučersi na Londonskoj berzi metala skočili su za više od 4% u ranom trgovanju u ponedjeljak, podižući bakar iznad 11.000 dolara po toni po prvi put.

Tržište je vidjelo mnogo optimističnih prognoza, a ‘BHP Group Ltd.’ želi da kupi rivalsku ‘Anglo American Plc’ uglavnom za svoje rudnike bakra.

Nekoliko događaja u 2024. ohrabrilo je bakarne bikove i privuklo sve veći priliv novca. Oskudna zaliha rude bakra podstakla je razgovore o smanjenju proizvodnje u topionicama, dok je kratak pritisak na njujorško fjučers tržište ovog mjeseca pokrenuo globalnu žurbu da se obezbijedi metal.

“Cijene su podigle na drugi nivo i veoma je teško nazvati vrhunac u ovom okruženju”, rekao je telefonom iz Singapura Kraig Lang, glavni analitičar istraživačke firme CRU Group.

Investitori, trgovci i rukovodioci rudarstva već godinama upozoravaju da se svijet suočava sa kritičnom nestašicom bakra usred rastuće potražnje u zelenim industrijama – od električnih vozila do infrastrukture za obnovljivu energiju. Robni veteran Džef Kari rekao je prošle nedjelje da je bakar najbolja duga trgovina koju je ikada video.

Bakar na LME je porastao za 3% na 10.992,50 dolara po toni u ponedjeljak u 12:04 po šangajskom vremenu.

Cijene su porasle za više od četvrtine od početka godine, što je dovelo do ukupnog rasta glavnih industrijskih metala. Zlato je takođe poraslo na rekordno visok nivo sa bakrom, pri čemu je oba metala podržana optimizmom da će američke centralne banke početi da smanjuju kamatne stope ove godine.

Oznake: Bakar, Cijena, Porast