Čubrilović naglasio: Kineske kompanije zainteresovane za dolazak u Srpsku

05.06.2024. | 19:24

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je osnovni cilj nedavne posjete kineskim kompanijama bio osposobljavanje željezničkog saobraćaja u Srpskoj, odnosno rekonstrukcija pruga i osposobljavanje radionica koje se bave održavanjem teretnih vagona.

Čubrilović je naglasio da su kineske kompanije izrazile veliku zainteresovanost za dolazak na tržište Republike Srpske.

“Kineske kompanije su veoma osposobljene, u šta smo mogli da se uvjerimo u njihovim radionicama i laboratorijama za izgradnju i održavanje teretnih vagona. Jako su zainteresovani da zajedno sa našim `Željeznicama` osposobe dvije radionice u Srpskoj koje bi mogle da vrše usluge ne samo `Željeznicama Srpske` nego i okruženja”, rekao je Čubrilović.

On je naveo da postoji interesovanje čak i austrijskih željeznica da vrše remont na našem prostoru, kao i da su u bivšoj Jugoslaviji dvije domaće radionice bile na radioničkim mapama širom Evrope, a to su Prijedor i Doboj.

“Što se tiče pruga, zainteresovani su da uđu u projekte izgradnje pruga za brzine 120 kilometara na čas, za šta su zainteresovane i naše `Željeznice` i očekujemo ponudu ovih dana za dionicu pruge Doboj-Novi Grad”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, kada bi tu dionicu digli na nivo od 120 kilometara na čas, kao i dionicu Doboj-Zvornik, za šta se pregovara sa Svjetskom bankom, to bi “Željeznicama Srpske” omogućilo komoditet pružanja usluga na zavidnom nivou.

Čubrilović je naveo da su sve kompanije iz ove oblasti, koje su posjetili, u sastavu Kineskih državnih željeznica, kao i Institut za razvoj koji ima 5.000 zaposlenih, među kojima je više od 3.000 doktora nauka i magistara.

On je dodao da su posjetili i kompanije koje već rade u Republici Srpskoj u oblasti niskogradnje, a jedna od njih je “Čajna Šandung internešnl” koja radi dionicu auto-puta Banjaluka-Prijedor.

“Iskazali su posvećenost ovom projektu i tražili od nas da izvršimo svoje obaveze što ćemo učiniti ovih dana, a to je da završimo određeni procenat imovinsko-pravnih odnosa i napravimo i posljednji prilog koncesionom ugovoru koji je potpisan prije više od pet godina”, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da su kineski partneri spremni da ispoštuju sve onako kako je to ugovor i definisao, te izrazio uvjerenje da će se u narednih mjesec-dva sve finalizovati kako bi u punom zamahu krajem ljeta počela izgradnja ove dionice auto-puta.