Demantovane priče o zaradi od 500 miliona KM: Predstavljeni konkretni podaci, evo ko je najviše dobio

26.06.2024. | 14:15

Predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić na današnjoj konferenciji za novinare, demantovao je navode pojedinih medija koji u svojim tekstovima da su članice pomenute grupacije zaradile više od 500 miliona maraka.

Kako kaže, takve priče, daleko su od istine i služe u korist “bombastičnih naslova”.

“Čak ni promet od 500 miliona maraka nije tačan, a kamoli o zaradi da pričamo. Vjerujem da je to iskorišteno kako bi se napravio bombastičan naslov, ali to nije istina. Dalje, svaka kompanija ima prihode i rashode. Veliki dio prihoda, odlazi upravo na te rashode. Odlazi na rashode plata, dobavljača, kirija, doprinosa, poreza, sve ono što je potrebno kako bi bile izmirene sve obaveze koje imamo prema zakonu i kako bi firma funkcionisala. Vrlo upitno, je za Kalderu, koja se spominje u tekstu, da li se odnosi na period kada nije bila u vlasništvu grupe”, rekao je Vujić.

On je javno iznio podatke sa konkretnim iznosima.

“Navodim za Prointer, koji se tamo navodi kao kompanija koja je zaradila nekih 300 miliona ili koliko su naveli, a evo kako izgleda prava struktura troškova kompanije. Dakle, od osnivanja, to je devet godina, neto plate zaposlenih su do sada bile 22 miliona maraka. Samo na dobavljače je otišlo 220 miliona maraka. Na PDV smo do sada dali skoro 35 miliona maraka, porez na dobit u visini od nekih sedam miliona maraka, na razne donacije je otišlo skoro 10 miliona maraka. Od stipendija, skupova, silne donacije koje smo dali zdravstvenom sektoru u doba korone, donacije malim privrednicima, tih informacija nema nigdje, ali se spominje da smo zaradili 500 miliona. Nisam mogao da ne reagujem na ovo, na nešto što nije tačno, što nije istina. Stojim svima na raspolaganju, za sve informacije.

Osvrnuo se i na pisanja da je Prointer dobio poljoprivredne subvencije.

“Ono što je tačno u čitavoj priči, jeste da je bio tender koji se tiče održavanja Registra poljoprivrednih gazdinstava. Taj Registar se koristi za isplatu subvencija. Naš jedini zadatak i obaveza je da taj sistem funkcioniše. Ne znam zašto smo dovedeni u nekakvu konotaciju da uzimamo poljoprivrednu subvenciju za nešto što nema veze sa poljoprivredom. Prointer nije jednu marku poljoprivredne subvencije dobio. Bar nas pitajte, ako niste upućeni. Sve što smo zaradili je vraćeno kroz investicije u Republiku Srpsku i ništa nije izašlo iz Srpske. Sve što je zarađeno, sve gdje je ostvaren profit, vraćeno je u biznis”, rekao je Bojan Vujić , predsjednik Uprave Infinity grupacije.