Dostigle najviši nivo: Neto rezerve NBS gotovo 24 milijarde evra

09.08.2024. | 15:55

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju jula iznosile su 28,11 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem mjeseca od kada se prate podaci na ovaj način od 2000. godine.

U odnosu na kraj juna povećane su za 606,8 miliona evra, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve, /odnos bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, i obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima/, na kraju jula iznosile su 23,91 milijardu evra.

Time su neto devizne rezerve dostigle najviši nivo krajem mjeseca od kada se prate podaci na ovaj način od 2000. godine i u odnosu na kraj juna povećane su za 642,9 miliona evra.

Najveći prilivi u devizne rezerve u julu ostvareni su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije, u iznosu od 465 miliona evra.

Ovaj iznos rezultat je priliva deviza u iznosu od 240 miliona evra po osnovu kupovine deviza obavljene tokom posljednja dva radna dana juna, kao i neto kupovine deviza tokom jula u iznosu od 225 miliona evra.

Prilivi su ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 159,6 miliona evra.

Ovi prilivi bili su više nego dovoljni da nadomjeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita u iznosu od 48,7 miliona evra i odlive po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 90,5 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 121,4 miliona evra, koji je u najvećoj mjeri posljedica povećanja cijene zlata za oko 4,1 odsto, dok je u suprotnom smjeru djelovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,3 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 859,2 miliona evra i bio je za 245,8 miliona evra veći nego u prethodnom mjesecu.

U julu vrijednost dinara prema evru gotovo je nepromijenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.