Ima li istine u ovome: Mogu li proizvodi potencijalno manje štetnosti smanjiti broj pušača?

04.09.2024. | 08:14

Svake godine milioni ljudi širom svijeta izražavaju želju za prestankom pušenja, što bi se, kako pokazuju mnogi primjeri, moglo postići prelaskom na proizvode potencijalno manje štetnosti, a to bi uticalo i na poboljšanje ukupne zdravstvene slike građana.

Nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijani duvanski proizvodi i nikotinske vrećice, višestruko su manje štetni od cigareta i znatno učinkovitiji za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija, ali se o tome još uvijek ne zna dovoljno.

Njihovu učinkovitost, treba naglasiti, potvrđuje i sve veći broj studija, naučnih istraživanja i konkretnih primjera zemalja koje su prilagodile svoje javnozdravstvene politike potrebama svojih građana.

Na ovu temu osvrnuo se i dr Ognjen Brborović, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u nedavno realizovanom podcastu “Nezavisnih novina”.

“Nema nikakve sumnje da su svi ti novi proizvodi manje štete. Kad kažem manje štete, ne mislim marginalno manje štete, periferno manje, ne, ozbiljno manje štete. Pričamo o pet, deset, pa čak i 100 puta manjoj šteti od cigarete. Cigareta je apsolutno najgora od svih duhanskih, ako hoćete, i nikotinskih proizvoda. Novi proizvodi su manje štete”, rekao je tada dr Brborović.

Većina građana EU se identifikuje kao nepušači (njih 56 odsto), 20 odsto kao bivši pušači, a oko četvrtine (24 odsto) stanovnika Unije puši klasične cigarete, cigare, cigarilose ili lulu.

Ugrubo su to posljednji rezultati ankete Evropske komisije o navikama i stavovima o pušenju u EU državama. Ovakvo ispitivanje Komisija redovno sprovodi u posljednjih 20 godina po modelu Eurobarometer te na način ličnog intervjua ispitanika. U prošlogodišnjem krugu ispitivanja ukupno je učestvovalo više od 26.000 građana iz 27 zemalja EU te su rezultati pokazali značajne razlike između država članica.

Zanimljiv je podatak da je više od polovine korisnika e-cigareta te proizvode počelo koristiti kako bi smanjili ili prestali pušiti cigarete. Visoku uspješnost u prestanku pušenja potvrđuje podatak da je 21 odsto izjavilo da im je korištenje e-cigareta pomoglo da u potpunosti prestanu pušiti, dok je dodatnih skoro četvrtina njih izjavilo da su zahvaljujući e-cigaretama smanjili pušenje.

Što se tiče grijanih duvanskih proizvoda, oni su za 31 odsto ispitanika Evropljana bili proizvodi koji su pomogli u prestanku pušenja, a za njih četvrtinu su poslužili da uz njih smanje količinu cigareta.

Ali, uprkos posljednjim naučnim dokazima u vezi sa efikasnosti i sa manjom štetom bezdimnih proizvoda u odnosu na cigarete, i dalje postoji visok nivo neinformisanosti i pogrešnih informacija o tim proizvodima na nivou čitave EU. To najbolje pokazuje podatak da tek 28 odsto ispitanika koji su koristili ili i dalje koriste e-cigarete smatra da su one manje štetne od cigareta.

Važno je podsjetiti da javnozdravstvene strategije širom svijeta žele ubrzati borbu protiv pušenja. EU i sve više zemalja stavlja kao cilj da svede stopu pušenja na pet odsto do 2030, odnosno do 2040. godine. Međutim, postoje zemlje koje već sada dostižu taj cilj i daju primjer ostatku svijeta.

Impresivne rezultate postižu, recimo, Švedska i Novi Zeland, koje bi mogle postati prve smoke-free države na svijetu sa stopom pušenja nižom od pet odsto. Prema posljednjim dostupnim podacima, u Švedskoj puši svega 5,6 odsto stanovnika, dok je Novi Zeland trenutno na stopi od 6,8 odsto. Obje države ulažu velike napore kako bi se te brojke što više smanjile.

Tajna njihovog uspjeha leži u bezdimnim proizvodima zbog čije je upotrebe drastično pao broj pušača. U Švedskoj se i dalje koristi snus, koji je jedino u ovoj evropskoj zemlji legalan. Međutim, građani koriste i nikotinske vrećice koje su sasvim drugi proizvod. I o tome je govorio dr Brborović.

“Švedska ima pet posto pušača, ali kod njih je znatno porastao broj korisnika snusa. Oni su prilikom ulaska u EU zaštitili svoje pravo na korištenje duhanskih vrećica. Doslovce, usitnjeni duhan u platnenim vrećicama koje onda drže u ustima između zuba i obraza i koje polako otpuštaju i nikotin i druge sastojke duhana. Taj proizvod se zove snus. I te snus vrećice sa duhanom su zabranjene u cijeloj EU”, navodi Brborović.

Nigdje ih ne možete kupiti, dodao je on, već samo u Švedskoj.

“Oni su prepoznali značaj tog pomaka sa cigarete na proizvod manje štete i zapravo potaknuli svoje građane da više koriste snus, dakle snus i nikotinske vrećice nisu isto. Izraste biljka, onda se osuši, pripremi, nareže, stavi se u vrećicu. To postaje duhanska vrećica, znači snus. Nikotinska vrećica je proizvod koji praktički nema ništa u sebi. Ima nešto celuloze, malo vode. I te vrećice se zovu nikotinske vrećice”, pojasnio je Brborović.

Direktorica Considerate Pouchers Sweden Carissa Düring navodi da je dostupnost bezdimnih proizvoda na tržištu podstakla na promjenu i prelaz s pušenja na korištenje sigurnijih alternativa.

“I zbog toga se stopa pušenja kod nas smanjuje”, kaže Düring.

U zadnjih osam godina stopa pušenja na Novom Zelandu je među stanovništvom pala sa 16 odsto na 6,8 odsto. Važno je naglasiti da je spomenuti pad krenuo tek nakon što je legalizirano konzumiranje e-cigareta.

“Svi ti proizvodi su mnogo sigurniji od pušenja. Oni isporučuju nikotin, ali ne i dim. Sada znamo da je dim to što ubija ljude i čini ih bolesnima”, ističe dr Colin Mendelssohn iz Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Dr Marewa Glover, autorica studije “Quitting Strong: New Zealand's Smoking Cessation Success Story”, kaže da je smanjenje štete ljudsko pravo.

“Imajte na umu da je smanjenje štete ljudsko pravo. Ovo se tiče ljudi. Ne radi se o novcu, ne radi se o politici, radi se o ljudskim bićima”, zaključuje dr Glover.

Više o uspješnoj priči Švedske i Novog Zelanda možete pogledati u videu Smoke-Free Success: Sweden and New Zealand's Experiences.