Inflacija se drži na dva odsto: Evo koja branša najviše diže cijene u BiH

03.07.2024. | 13:59

Inflacija u Bosni i Hercegovini je već neko vrijeme stabilna. Tako se godišnja inflacija u maju zadržala na dva posto treći mjesec zaredom. U poređenju s aprilom, potrošačke cijene su niže za 0,2 posto uslijed snažnijeg pada cijene transporta od jedan posto s obzirom na niže globalne cijene energije.

Rast cijena na godišnjem nivou predvode restorani i hoteli, gdje su cijene porasle za 7,1 posto, a slijede ostala dobra i usluge – pet posto i prijevoz – 4,5 posto. Pad cijena u poređenju s majom prošle godine evidentiran je kod odjeće i obuće i iznosio je 7,4 posto.

Restorani i hoteli su najviše poskupjeli i na mjesečnom nivou, dok najveći pad cijena bilježe prijevoz i odjeća i obuća.

“Globalne cijene hrane su u padu, cijene energenata su relativno stabilne (pogotovo u odnosu na 2022.), pa izostaju efekti uvozne inflacije”, ističe Mihael Blažeković, analitičar makroekonomije i tržišta kapitala u analitičkom timu Bloomberg Adrije.

S druge strane, pak dodaje, domaće makroekonomsko okruženje je pogodno za opstanak inflatornih pritisaka.

”Potrošački fundamenti se poboljšavaju, što vidimo kroz rast zarada od oko devet posto u aprilu 2024. Ako posmatramo malo duži rok, u aprilu 2024. u odnosu na kraj 2020., neto zarade su nominalno dodale oko 39 posto, dok su cijene manje porasle, oko 26 posto, što je poboljšalo potrošački potencijal”, pojašnjava Blažeković.

Takođe, pozitivni trendovi na tržištu rada omogućili su konstantan rast prometa u trgovini na malo (13 posto međugodišnje u aprilu), ali i rast štednje stanovništva (oko 10 posto u aprilu).

”Ovakvi trendovi podržavaju tražnju i samim tim opstanak inflatornih pritisaka – pogotovo u segmentu usluga, što je trend i u ostatku regiona”, dodaje.

Za cijelu 2024, analitički tim očekuje inflaciju u prosjeku od 2,2 posto, sa sezonskim varijacijama, usljed opstanka pomenutih inflatornih pritisaka iz domaćeg okruženja i daljnjeg usklađivanja cijena usluga.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj pale su u maju u odnosu na april, što je doprinijelo i da se godišnja inflacija smanji na 2,3 posto. U odnosu na prije godinu dana najviše su rasle cijene popravke aparata za domaćinstvo (+43,4 posto) te prijevoz željeznicom (+21,6 posto).

U maju 2024. godine, prosječne potrošačke cijene u FBiH pale su za 0,1 posto u poređenju s prethodnim mjesecom, dok je godišnja inflacija iznosila 1,5 posto. Rast cijena zabilježen je u sektorima restorana, hotela, zdravstva, hrane i rekreacije, dok su cijene prevoza, stanovanja, energije i komunikacija opale.