Inspektori Poreske uprave u akciji: Na području FBiH otkrivena 42 neprijavljena radnika

16.07.2024. | 15:28

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ – Kantonalnih poreskih kancelarija Sarajevo, Mostar, LJubuški, Zenica i Bihać otkrili su 42 neprijavljena radnika kod poreskih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti, a zapečaćeno je 10 objekata i izdato 66 prekršajnih naloga sa 161.350 KM novčanih kazni.

Otkriveno je i osam poreskih obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 36 poreskih obveznika koji nisu evidentirali promet fiskalnim uređajem i pet objekata koji nisu imali odobrenje za rad izdato od nadležnog organa, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

Ukupno su izvršene 103 inspekcijske kontrole 11. 12. i 13. jula u popodnevnim i noćnim časovima s ciljem provjere poštovanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanja neprijavljenih radnika.

Poreska uprava FBiH će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanja sive ekonomije, te se stoga pozivaju poreski obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.