Ipak, očekuje se promjena narednih mjeseci: Potražnja za kreditima u BiH stagnirala, uslovi pooštreni

26.06.2024. | 17:57

Potražnja za kreditima u Bosni i Hercegovini je stagnirala, a uslovi kreditiranja su poštreni, pokazuje posljednji izvještaj Evropske investicione banke (EIB).

EIB navodi da je posebno pala zainteresovanost za hipotekarne kredite, ali ipak očekuje da će se zainteresovanost povećati u narednih šest mjeseci.

“Pristup finansiranju se poboljšao u BiH u posljednjih šest mjeseci i očekuje se da će ostati povoljan. Koeficijenti nenaplativih kredita su značajno bolji i premašuju regionalne trendove”, navodi se u izvještaju. Generalno, osvrćući se na region centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIJIE) EIB navodi da banke očekuju i povećanu tražnju za kreditima svih kategorija, pri čemu se najveći rast očekuje kod hipotekarnih i potrošačkih.

“Očekuje se da će se pooštravanje na strani ponude kredita, koje traje od 2022. godine usljed sukoba u Ukrajini, inflacije i viših kamatnih stopa, uskoro okončati uz znatna poboljšanja u svim segmentima, a naročito kada je riječ o hipotekarnim i potrošačkim kreditima”, saopšteno je iz EIB-a. Pored toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regionu CIJIE poboljšala u odnosu na nivo svojih grupacija, pri čemu su predstavništva u regionu u prosjeku profitabilnija od svojih matičnih banaka.

Dodaju da se kvalitet kredita poboljšava, te da će nakon pada u 2023. godini udjeli pdoblematičnih kredita nastaviti da se smanjuju.

„Pozitivni izgledi koje pokazuje Istraživanje bankarskog kreditiranja ohrabrujući su znak za privredni razvoj regiona”, rekao je potpredsednik EIB Kirijakos Kakuris.

Direktor ekonomske službe EIB Debora Revoltela dodala je da istraživanje bankarskog kreditiranja otkriva jačanje bankarskog sektora i zdrava očekivanja u pogledu kreditnog rasta u regionu.

Istraživanje EIB pruža detaljnu analizu dinamike kredita i dešavanja u bankarskom sektoru u 12 zemalja u regionu.

Obuhvatajući 70 domaćih banaka i lokalnih predstavništava stranih banaka u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope , kao i 12 međunarodnih bankarskih grupa, istraživanje ukazuje na pozitivne izglede za kreditiranje u narednim mjesecima, piše Capital.

Oznake: BiH, Krediti, Potražnja