Jasni podaci sa berze: Grupacija iz Srbije potpuno preuzima Našu banku iz Banjaluke

05.06.2024. | 20:46

Akcijama Naše banke Banja Luka trgovano je u posljednjih deset dana u ukupnom iznosu koji premašuje četiri miliona maraka, a prema podacima s Banjalučke berze očigledno je da akcije kupuje kompanija GI Finance, koja posluje u okviru grupacije Galens Invest iz Srbije.

Cijena po kojoj su akcije trgovane iznosi 0,81 KM po akciji i ista je od kraja novembra prošle godine kada je povećana za 12,5 odsto, odnosno sa 0,72 KM na 0,81 KM po akciji.

Kompanije u vlasništvu porodice Aleksandra Galića, GI Finance i G-Inženjering, obje iz Zvornika, i do sada su bile većinski vlasnici Naše banke, ali je vlasništvo posljednjih dana prebačeno na prvu kompaniju koja sada ima udio od 99,600928 odsto u akcijama s pravom glasa u Skupštini akcionara. Obje firme pripadaju grupaciji Galen Invest iz Srbije, jednoj od vodećih investiciono-građevinskih firmi koja posluje u Novom Sadu, Beogradu, Zvorniku te na Zlatiboru i Jahorini.

Ostatak akcija pripada drugim pravnim i fizičkim licima koja imaju pojedinačne udjele od po 0,16 odsto i manje, prenosi Bloombergadria.

Podsjećamo, Naša banka bila je prva u Bosni i Hercegovini koja je emisijom ESG (Environmental, Social and Governance) obveznica pokušala da prikupi sredstva na lokalnoj berzi.

Prva emisija ESG obveznica završena je uspješno u novembru prošle godine, a druga u maju ove godine.

Osnovni kapital Naše banke, registrovan kod Okružnog privrednog suda u Banjaluci, iznosi 33.182.313 KM. Naša banka nastala je na temeljima Pavlović International Banke koja je zvanično ugašena 7. novembra 2019. godine.