Jedna grana privrede u BiH sve više jača: Evo gdje se najviše izvozilo

18.06.2024. | 07:07

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više jača i svoje proizvode plasira na mnogobrojna tržišta širom svijeta, te predstavlja veliki potencijal države.

Naime, kako su iz Spoljnotrgovinske komore BiH rekli za “Nezavisne novine”, izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine nastavlja ubrzano da raste.

“U periodu januar-maj 2024. godine izvoz je iznosio 205 miliona KM i veći je za 48% u odnosu na isti period 2023. godine, kada je iznosio 139 miliona KM. Najveći rast primijećen je kod izvoza detonirajućih i sporogorećih štapina (+76%) i municije (+40%). Najviše smo izvozili u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku”, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Tako će oni od 17. do 21. juna organizovati zajednički nastup kompanija iz BiH iz namjenske industrije na prestižnom sajmu “Eurosatory'24” u Parizu u Francuskoj.

“‘Eurosatory’ je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti, koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvio u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i bezbjednosti”, naveli su iz STK BiH.

Ove godine na štandu Spoljnotrgovinske komore BiH, koji se nalazi u Hali 5B, broj štanda A-319, površine 66 kvadrata,  predstaviće se sedam bh. kompanija “Igman” Konjic, “Unis Ginex” Goražde, “Binas” Bugojno, “Pretis” Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, AC-Unity Goražde.

Dženana Turković, generalna direktorica kompanije “Unis Ginex” iz Goražda, prije nekoliko dana je, prilikom posjete ovoj firmi delegacije Vlade FBiH, navela da je nova uprava krenula veoma ambiciozno.

“Proizvodnja i prodaja odvijaju se prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo već u avgustu premašiti rezultate iz 2023. godine. Značajna dobit će omogućiti da nastavimo sa našim investicionim ulaganjima, proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem novih radnika”, kazala je Turkovićeva.

Vedran Lakić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH, istakao je da su tražili povećanje obima proizvodnje, ali i broja zaposlenih.

“Odobreno je 133, a 99 je već uposleno. Zatražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim preduzećima namjenske industrije i ‘Ginex’ to stopostotno uvažava”, dodao je Lakić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, naglasio je da ova kompanija spada među najveće, te da će s novim pogonom i montažom novih mašina krajem ove godine postati ubjedljivo najveća fabrika iz ove oblasti u svijetu.

Ekonomista Igor Gavran ističe za “Nezavisne novine” da je potencijal u namjenskoj industriji ogroman, ali da ipak ovi pozitivni rezultati nisu dovoljni.

“Naime, mi većinom izvozimo municiju, projektile i slično, a prije rata smo proizvodili avione, helikoptere i ozbiljne sofisticirane sisteme poput višecjevnih raketnih bacača, haubica i učešća u proizvodnji tenkova i oklopnih vozila. Danas je neophodna i proizvodnja dronova i sličnih proizvoda ako želite biti konkurentni i atraktivni na tržištu namjenske industrije, ali i  sistemi su još i te kako potrebni. Nažalost, mi ovakve naprednije oblike proizvodnje, čak i unutar države, ne podržavamo, da ne kažem sabotiramo, pa iako imamo domaće kompanije koje proizvode određene vrste oklopnih vozila i lakog naoružanja, biraju se strani dobavljači i ista oprema uvozi iz političkih razloga ili nečijeg privatnog interesa, pa je nekome ‘bliža Kanada od Bratunca'”, naglasio je Gavran.

Dodao je da bi najbolji put domaće namjenske industrije bila obnova regionalnih veza, kada su se zajedno proizvodili napredni sistemi u Jugoslaviji i onda zajednički nastup i izvoz.

“Također, moramo izbjegavati angažman u tuđim ratovima i izvoz oružja i municije onima za koje znamo da bi ih mogli koristiti za zločine (kao na primjer izvoz Izraelu)”, zaključio je Gavran.