Kod njih smo se nekad svi oblačili: “Varteks” odlazi u stečaj

06.07.2024. | 19:57

Poznata varaždinska tekstilna kompanija “Varteks”, koja je u blokadi već skoro dva mjeseca, odlazi u stečaj.

Predsjednik Uprave “Varteksa” Karlo Koprek rekao je da će odluku o tome da li će se otvaranje stečaja ubrzati ili će se dogoditi po automatizmu, donijeti radnici sa kojima je najavio sastanak u ponedjeljak, 8. jula.

Nadzorni odbor “Varteksa” juče je dao saglasnost Upravi, odnosno njenom jedinom članu Kopreku, da se pokrene stečaj kompanije.

Koprek je rekao da će radnici u narednih mjesec-dva ostati bez primanja ako se bude čekalo da Finansijska agencija /FINA/ provede postupak stečaja.

On je naveo da bi nakon otvaranja stečaja “Varteks” ponovno od tih prihoda mogao redovno da plaća najam prostora, gas, struju, plate, ali i sve ostale troškove, prenose hrvatski mediji.

“Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev, dok ne budem razgovarao sa radnicima i dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu”, rekao je Koprek.

On je dodao da Uprava “Varteksa” neće pokretati stečaj ako radnici ne budu sa tim saglasni, što će onda biti učinjeno po automatizmu nakon 60 dana blokade.

Koprek je rekao da namjerava da zadrži dio radnika “Varteksa”, kojih je trenutno 549, i da nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu, pa da kasnije ponovno zapošljava nakon što se kompanija reorganizuje.

“Varteks” je vodeća hrvatska modna i tekstilna kompanija u segmentu proizvodnje i prodaje odjeće osnovana 1918. godine, a početkom osamdesetih godina prošlog vijeka bio je prva fabrika u Jugoslaviji koja je proizvodila farmerke “Levis”.

Kroz 100 godina postojanja i rada “Varteks” je proizvodio odjeću i za najveće svjetske brandove poput “Hugo Bos”.