Nakon pokušaja atentata: Cijene bitkojna skočile jer trgovci vjeruju u pobjedu Trampa

15.07.2024. | 14:06

Vrijednost bitkoina je porasla u ponedjeljak nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa tokom vikenda, jer su investitori vidjeli veće šanse da bivši predsjednik – skeptik koji je postao pristaša kriptovaluta – pobijedi na izborima u novembru.

Cijena bitkoina je skočila za 9,5 odsto na 62.980 dolara na jutarnjem trgovanju u Londonu, nakon smrtonosne pucnjave na predizbornom skupu u subotu u Batleru u Pensilvaniji.

Dok je Trump osuđivao kriptovalute tokom svog predsjedništva, govoreći da je njihova vrijednost “zasnovana ni na čemu”, republikanski predsjednički kandidat je od tada napravio preokret, a njegova kampanja je čak prihvatila i plaćanja kriptovalutama.

Predizborna platforma Republikanske stranke u čijem je središtu Tramp obećava da će “okončati nezakoniti i neamerički napad kripto demokrata”.

Republikanci su se također obavezali da će braniti pravo na rudarenje bitkoina i osigurati da svaki Amerikanac može obavljati transakcije koristeći digitalnu imovinu bez državnog nadzora i kontrole, piše CNN.

Oznake: Bitkoin, Pobjeda, Skok, Tramp