Ne može plata, može rata! Evo zašto za njih kažu da “gule kožu s leđa”

25.08.2024. | 06:58

Država preko Agencije za bankarstvo Republike Srpske mora da zaštiti građane koji su kao klijenti banaka sve češće izloženi neprijatnostima, saglasni su ekonomski stručnjaci sa kojima je razgovarao BL portal.

Prošlosedmični slučaj kada je NLB banka Banjaluka odlučila da ne prebaci uplaćene plate na račune 23 radnika ATV-a, a onda se ipak predomislila, samo je dodatno ukazao da stvari izmiču kontroli. Ekonomista Saša Stevanović smatra da sve treba dobro provjeriti i sankcionisati odgovorne, ako se pokaže da je u pitanju loša praksa.

„Platni promet je javni resurs koji je dat bankama i ne bi trebalo da se sprečava protok novca. Ovaj slučaj je loša poruka jer šta je čovek bez plate. Svako od klijenata ima institucionalni mehanizam da se žali i da se sve to provjeri“, kaže Stevanović za BL portal.

Čitava situacija sa blokadom plata zvuči nestvarno, kao filmski scenario, dok naša Agencija za bankarstvo sve pasivno posmatra, smatra profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac. Čudi se kako je moguća situacija da ne pustite plate, ali zato skinete rate kredita.

„Pa ako ne valja novac, valjda sav ne valja? Sve to više nije ni ekonomski ni politički, već socijalni i društveni problem, jer smo se očigledno opustili. Određena struktura van ovih prostora se ponaša kako hoće, radi šta hoće i mi to plaćamo“, ističe Radivojac.

Dodaje da smo došli do toga da je u banku najbolje ne ići, jer, kako kaže, gule kožu s leđa. Radivojac podsjeća Agenciju za bankarstvo da mora jasno propisati osnovne stvari koje banke moraju poštovati.

„Ako im se ne isplati da rade, neka zatvore, to je valjda liberalna tržišna ekonomija, ali ne vidjeh da je neko zatvorio. Agencija za bankarstvo po zakonu mora da zaštiti građane, institucionalna zaštita je u pitanju, a ne da idemo i štrajkujemo ispred banke. Ali, pasivnost je evidentna, ili zbog nedovoljne stručnosti, manjka želje da se radi svoj posao ili iz potrebe da se ne zamjeri tim nekim strukturama van BiH. Ne vidim četvrto“, navodi Radivojac.

Ekonomista Zoran Pavlović očekuje da će ubrzo, zbog čitave situacije na bankarskom tržištu, doći do seljenja računa iz banke u banku jer građani nisu zadovoljni uslugama i cijenama tih usluga.

„U suštini se ovdje banke i referenti ponašaju tako da hoće da zaštite svoju poziciju, banku, bez obzira na to šta stoji u zakonu i propisu. Najlakše je reći da nešto ne može, nego da proučite propis“, kaže Pavlović za BL portal.

Vrlo je čudna situacija da banke bespogovorno ispunjavaju neke naloge izvan BiH, kaže ekonomski stručnjak Igor Gavran. On smatra da bi naše banke, kada je riječ o primjeni američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama, trebale isključivo postupati prema nalozima domaćih vlasti.

„Sa druge strane, ako bi vlasti u BiH i nagovijestile, odnosno regulatori neku intervenciju, poput one o ograničavanju profita banaka, tu se odmah suprostavljaju i ističu da je svako miješanje u poslovanje neprihvatljivo. Zašto onda nije prihvatljivo intervenisanje u to ko će im biti klijent i sa kim će obavljati transakciju“, podvlači Gavran.

Srđan Banović, BL portal