Nekadašnji gigant odlazi u stečaj: Oko 500 radnika će završiti na ulici

09.07.2024. | 07:57

Radnici nekadašnjeg tekstilnog giganta Varteksa ostaju bez posla.

Varaždinsko tekstilno preduzeće Varteks ide u stečaj, što znači da više od 500 radnika ostaje bez posla. Većina njih su žene, a jedna od njih, Željka Keretić, provela je 25 godina u Varteksu.

– Ostajem pri tome da je Varteks zaista kralj i više od toga. Velika legenda. Teško je čitati, ali osjetiti to je previše bolno. U kasnim pedesetim teško je početi iznova, možda imaš elan, ali godine čine svoje – rekla je ona za Jutarnji list.

Radnici će poslije višedecenijskog staža napustiti Varteks sa oko 2.500 evra otpremnine, što je polovina od tri bruto plate sa nekim dodacima, a druga polovina odlazi u stečajnu masu, piše Jutarnji.

– Varteks je mogao da se spase, samo da su za to imali volje. Uprava se prema nama ponašala kao da su deoničari, a ne vlasnici preduzeća. Kruto i ružno. Inače, sve ovo vrijeme su nas optuživali jer smo se pojavljivali u medijima prema čemu je ispalo da bi firma opstala da nije bilo nas – rekla je grupa radnika.

“Tamo sam ostavila svoj lijep život i tamo sam imala lijepe trenutke”, rekla je za RTL radnica Mirjana. Radnici nekadašnjeg tekstilnog giganta mogu da računaju na još dvije plate Agencije za osiguranje radničkih šteta. Karlo Koprek, jedini član Uprave Varteksa, ranije je rekao Hini da je namjera pokušati zadržati dio radnika Varteksa i nastaviti proizvodnju u smanjenom obimu, a kasnije ponovo zaposliti radnike koji bi u početku ostali bez posla, nakon što bi se Varteks reorganizovao, prenosi Mondo.