Nema kraja: Savjet EU usvojio 14. paket sankcija Rusiji

24.06.2024. | 09:59

Savjet EU usvojio je 14. paket sankcija Rusiji, koji uključuje restriktivne mjere protiv dodatnih 116 pojedinaca i subjekata.

Novousvojenim mjerama zabranjuje se investiranje za završetak projekata tečnog prirodnog gasa u izgradnji.

“Sankcijama je zabranjeno medijima EU, političkim strankama i analitičkim organizacijama da primaju sredstva iz ruskih izvora. Mjere su uvedene i protiv kompanija iz Kine, Kazahstana, Kirgizije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog zaobilaženja sankcija Rusiji”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da Savjet EU zadužuje evropske kompanije da osiguraju da njihovi partneri u trećim zemljama ne krše evropske sankcije.

“EU limitira registraciju prava intelektualne svoje u bloku građanima i kompanijama Rusije”, ističe se u saopštenju.

Prema tekstu saopštenja, novi paket proširuje lična ograničenja kako bi uključio 116 pojedinaca i organizacija “odgovornih za akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

U saopštenju se navodi i to da će EU zabraniti usluge pretovara ruskog LNG-a na teritoriji EU u svrhu daljeg transporta u treće zemlje, da bi se osiguralo da se objekti EU ne koriste za pretovar ruskog tečnog prirodnog gasa /LNG/ u treće zemlje i da bi se na taj način smanjili značajni prihodi koje Rusija ostvaruje prodajom i transportom tečnog prirodnog gasa.

EU je zabranila kompanijama da koriste “Sistem za prenos finansijskih poruka” /SPFS/, specijalizovani servis za razmjenu finansijskih poruka koji je razvila ruska Centralna banka “kako bi neutralisala efekat restriktivnih mjera”.

“S obzirom na kontinuirane pokušaje Rusije da se miješa u demokratske procese u EU i podriva njene demokratske temelje, uključujući kampanje uticaja i promovisanje dezinformacija, Savjet je odlučio da političkim partijama i fondacijama, kao i nevladinim organizacijama, uključujući istraživačke centre, ili pružaocima medijskih usluga u EU, više neće biti dozvoljeno da prihvataju sredstva koja dolaze od ruske države i njenih punomoćnika”, dodaje se u saopštenju.

EU je uvela sankcije i ruskoj “floti u sjenke”, odnosno “specifičnim brodovima” koji daju doprinos ratu u Ukrajini, koje su usmjerene protiv 27 plovila, a uvedena su i proširena ograničenja na uvoz helijuma iz Rusije i izvoz rude mangana, plastike i elektronske opreme.