Ništa od velikog ulaska: NLB nije uspjela da kupi Addiko banku

21.08.2024. | 12:43

Slovenačka bankarska grupacija NLB ipak nije uspjela da kupi austrijski Addiko bank.

Prema detaljima iz zvaničnog saopštenja koje je slovenački zajmodavac objavio u utorak uveče, NLB je mogla da dođe do upola manjeg udjela od onog na koji je ciljala.

Jedan od uslova na kom je rukovodstvo NLB-a insistiralo bio je da ta banka kupi 75 odsto ili veći udio u austrijskoj grupi, a nakon ponude je mogla da ima udio od 36,39 odsto, piše u saopštenju.

“NLB je dala transparentnu ponudu svim akcionarima Addika i pokušala da im svima omogući da prodaju akcije po istim uslovima i odgovarajućoj cijeni. Razumijemo da nisu svi akcionari ponudu ocijenili kao odgovarajuću i nisu je prihvatili iako ostajemo uvjereni u to da se moguće prednosti i strateška korist od spajanja dvije grupe nisu promijenili. Bilo kako bilo, želimo da se zahvalimo akcionarima koji su bili spremni da prihvate ponudu, a naročito upravnom i nadzornom odboru Addiko Banka”, rekao je generalni direktor NLB-a Blaž Brodnjak.

Akcije Addiko Banke pale su za 2,5 odsto u toku dana na berzi u Beču i jedna dionica je koštala 19,5 evra, dok je NLB bila spremna da po akciji plati 22 evra. Akcije slovenačke banke porasle su 1,2 odsto na 125 evra, prenosi Bloomberg Adria.

Pored NLB, za kupovinu akcija Addika konkurisala su i dva srpska biznismena – Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprus i Davor Macura, koji je na čelu Alta Pay Groupa. Agri Europe je želio da preuzme 17 odsto, a Alta Pay 29,59 odsto austrijske banke. Ove godine je i srpski Diplomat Pay postao akcionar austrijskog zajmodavca.

Analitičari su upravo zbog previše igrača sa relativno velikim udjelima davali male šanse za uspjeh NLB-u.

Činjenica da Addiko ima jako prisustvo u Hrvatskoj jeste bila posebno privlačna za NLB koja dugo pokušava da se i na tom tržištu etablira kao veliki igrač u bankarskom sektoru.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizivana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

Da je došlo do akvizicije, NLB bi postala vlasnik dvije Addiko banke u BiH – u Sarajevu i Banjaluci. NLB već ima takođe dvije banke u BiH, NLB Sarajevo i Banjaluka.