NLB hoće da preuzme Addiko banku: Poslali ponudu, saopštili cijenu

16.05.2024. | 16:07

NLB je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudiće 20 evra po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Za austrijsku banku se nadmeću i dva srpska biznismena: Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprusa i Davor Macura, koji vodi Alta Pay Group.

Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiku, objavila je banka putem internetskih stranica Ljubljanske berze.

“Ponuđena cijena uključuje premiju u iznosu od 22,15 posto u odnosu na ponderirani prosjek berzovne cijene zadnjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 evra. Uključuje i premiju od 4,99 posto u odnosu na današnju zaključnu cijenu dionice te premiju od 32,01 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od 15,15 evra 22. marta, odnosno posljednju zaključnu cijenu dionice prije objave namjera djelomične ponude Agri Europe Cyprus Limiteda 25. marta za dionice Addika”, saopštio je NLB.

Uspješno provođenje ponude zavisi od sticanja značajnog većinskog udjela u Addiku, saglasnosti nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uslovima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će dokumentaciju o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje.

„NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći obim i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja evra i ulaska u schengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i iznimno važno tržište susjedne Hrvatske, najveće ekonomije u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna,” napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8.000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem marta iznosila je nešto više od 26 milijardi evra.

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj berzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici su DDM Invest III, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Skok cijene akcija na berzi

Vrijednost Addiko Banka, izlistanog na berzi u Beču, dostigla je danas nov rekord, dok se regionalni igrači utrkuju u tome da obezbjede vlasništvo nad ovom bankom.

Cijena akcija banke u jednom trenutku je skočila za pet odsto na 20 evra, navodi Bloomberg.

Šta žele Kostić i Macura?

Pored NLB-a, za austrijsku banku se nadmeću i dva srpska biznismena: Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprusa i Davor Macura, koji vodi Alta Pay Group.

Alta Pay Grupa saopštila je danas da je u procesu finaliziranja pribavljanja svih neophodnih regulatornih odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća od 29,59 odsto akcija u Addiko Bank AG.

I Kompanija Agri Europe Cyprus Ltd. Miodraga Kostića objavila je ponudu za preuzimanje udjela od 17 odsto u Addiko Bank AG, po cijeni od 16,24 evra po akciji nakon plaćanja dividendi.