Nove oštre odluke: Rusima se zabranjuje kupovina nekretnina u Finskoj

17.05.2024. | 16:20

Radna grupa u finskom Ministarstvu odbrane zaključila je da ruskim državljanima treba zabraniti kupovinu nekretnina u Finskoj, saopšteno je iz finskog Ministarstva odbrane.

“Prema izvještaju radne grupe, dozvola za kupovinu nekretnine neće biti odobrena državljaninu zemlje koja je, prema mišljenju EU, narušila teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost druge države i može da predstavlja prijetnju državnoj bezbjednosti Finske”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će se zabrana odnositi i na pravna lica koja imaju kancelariju na teritoriji takve jedne države.

“Pojedinci koji imaju važeću dozvolu stalnog boravka u Finskoj ili su imali dozvolu stalnog boravka u EU u trenutku sticanja imovine biće izuzeti od zabrane. Zabrana se neće odnositi ni na finske građane koji imaju dvojno državljanstvo”, dodaje se u saopštenju.

U Finskoj već nekoliko godina važe ograničenja za kupovinu nekretnina za državljane Rusije i drugih zemalja van Evropskog ekonomskog prostora. Najnovije pooštravanje mjera stupilo je na snagu početkom prošle godine, što uključuje da finsko Ministarstvo odbrane ima ovlašćenja da istražuje porijeklo novca u transakcijama sa nekretninama, kao i da ima pravo preče kupovine nekretnina koje se nalaze u blizini objekata finskih oružanih snaga ili graničara.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je da je zabrana Rusima da kupuju nekretnine u Finskoj diskriminatorska.