Od hrpe papira do nekoliko klikova: Predstavljeni rezultati projekta “EU4DigitalSME” FOTO

14.06.2024. | 14:07

Prelazak sa hrpe papira i zastarjelih sistema na nove tehnologije i inovativna rješenja koja će optimizovati rad domaćih kompanija, osnovni je cilj projekta “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME”, poručila je na današnjem predstavljanju ovog projekta u Banjaluci Eva Naeher, programska direktorica GIZ-a.

Projekat “EU4DigitalSME” u BiH vrijedan je 6,1 milion evra, a finansirala ga je Evropska unija u saradnji sa Vladom Njemačke.

Ipak, kako je naglašeno na predstavljanju njegovih rezultata, nije sve u finansijskom aspektu, već su možda i najvažniji dio konsultantske usluge. Prije svega, savjetovanjem i saradnjom sa domaćim malim i srednjim preduzećima omogućeno im je da lakše uđu u sferu digitalizacije i tako olakšaju svoje poslovanje.

U okviru projekta formirana su i četiri “Digital innovation hub-a” u BiH od kojih je jedan u Banjaluci, a iza njega stoji Inovacioni centar Banjaluka.

Direktor ovog Centra Drago Gverić istakao je da hab služi da pomogne malim i srednjim preduzećima kroz svoje usluge i savjete, sa ciljem povećavanja efikasnosti njhovog poslovanja i konkurentnosti na tržištu.

Već 12 domaćih kompanija dobilo je konkretnu pomoć.

FOTO: BL PORTAL

“Kompanije su imale različite zahtjeve u polju digitalizacije, od praćenja radnog vremena i evidencije broja radnih sati do praćenja kvarova na mašinama”, objasnio je Gverić i dodao da je ispunjavanjem tih zahtjeva uveliko olakšan rad kompanija koje su učestvovale u projektu.

Jedna od domaćih kompanija koja je učestvovala u projektu i koja radi na kreiranju digitalnih rješenja za mala i srednja preduzeća je Supernova Blicnet.

FOTO: BL PORTAL

“Radili smo rješenja i vezi sa radnim vremenom sa jedne strane, a takođe i u vezi sa radnim odnosima generalno”, kaže Srđan Bijelić iz ove kompanije.

Bijelić je naglasio da ova rješenja nude mogućnost radnicima i nadređenima da u nekoliko klikova imaju pristup desetinama papira i dokumenata koji su sastavni dio poslovanja.

Srđan Banović, BL portal