Opravdano, zar ne: Evo zašto ne bi trebalo konstanto pričati da ste pod stresom na poslu

27.08.2024. | 17:17

Prema istraživanjima, konstanta priča o tome da ste pod stresom je uobičajna pojava na radnom mjestu koja može aktivno da šteti međuljudskim odnosima.

Studija Univerziteta u Georgiji otkriva da je stres jedina tema razgovora na poslu zbog koje se stiče utisak da ste “nesposobni” i manje simpatični. Prema istraživanjima, konstanta priča o tome da ste pod stresom je uobičajena pojava na radnom mjestu koja može aktivno da šteti međuljudskim odnosima, prenosi Novi list.

Studija navodi da ta tema može da ima “značajno negativne implikacije” na profesionalnu i ličnu reputaciju zaposlenog.

Svaka profesija ima svoj dio zadataka i probleme koji mogu da podignu krvni pritisak bilo kome, od toksično pozitivnih šefova i beskrajnih jutarnjih sastanaka do menadžera koji kradu zasluge za vaš rad i kupaca koji uđu dva minuta prije zatvaranja prodavnice.

Međutim, radnici koji ističu da su stalno pod stresom zbog ovakvih situacija, okolina će doživljavati kao manje kompetentne i manje srdačne.

Koautor studije Jesicca Rodel primjetila je da je priča koja je povezana sa stresom uobičajena, ali ne sluti na dobro na duge staze.

– Ovo je nešto što smo svi vidjeli i vjerovatno bar jednom uradili – rekla je ona. Ona je pogledala osnovni uzrok razgovora na ovu temu, posebno pitajući zašto imamo tendenciju da pričamo o tome koliko posla imamo kada nam taj razgovor ne pomaže da napredujemo.

– Kada sam pitala ljude zašto to rade, pomislila sam da možda govore o svom stresu jer žele da dokažu da su dovoljno dobri. Otkrili smo da je to često greška – objašnjava Rodel. Dio ankete je predstavljao hipotetičke scenarije za učesnike, pretvarajući se da su saradnici koji su se upravo vratili sa konferencije.

Zamišljeni kolega koji je isticao da je pod stresom opisao je konferenciju kao “samo još jedna stvar na mom punom tanjiru” i “već sam bio pod maksimalnim stresom” ili “nemate pojma koliko sam pod stresom”.

Učesnici studije su kolege koji su pričali o tome pod kolikim su stresom doživljavali kao manje simpatične i manje kompetentne, dodajući da je malo vjerovatno da će zaista pomoći kolegama koji se stalno žale na nivo stresa.

Naučnici su takođe otkrili da oni koji rade sa ljudima koji se stalno žale na stres prijavljuju veće količine sagorijevanja na poslu, kao da im prenose taj svoj stres, prenosi Biznis.ba.