Podaci Agencije za statistiku BiH: Industrijska proizvodnja u junu manja za 0,4 odsto

25.07.2024. | 17:35

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u junu manja je za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad za 5,6 odsto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u junu veća je za četiri odsto u odnosu na maj, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za pet odsto, intermedijarnih proizvoda za 3,9 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto, a energije za 0,3 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja energije manja je za 7,1 odsto, intermedijarnih proizvoda za 6,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 odsto, kapitalnih proizvoda za 5,4 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu u vađenju ruda i kamena veća je za 2,9 odsto u odnosu na maj, dok je manja za 1,8 odsto u prerađivačkoj industriji, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 1,1 odsto.

U junu u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 7,3 odsto, u vađenju rude i kamena za 0,2 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 4,9 odsto.