Položen kamen temeljac: Počela gradnja nove njemačke fabrike u Čačku

28.05.2024. | 12:40

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike njemačke kompanije PVO grupa u Preljini kod Čačka, koja će u prvoj fazi zaposliti 300 ljudi.

Govoreći o ovoj investiciji, Vučić je rekao da je PVO grupa kompanija sa tradicijom od 105 godina i jedan od svjetskih lidera u proizvodnji dijelova i komponenti za automobile.

On je naveo da je Srbiji bilo jako stalo da baš ova kompanija dođe u Čačak kako bi mladi imali osiguranu budućnost i ne bi morali da odalze iz ovog grada.

Vučić je zamolio predstavnike PVO grupe da do 2027. godine izgrade još jedan pogon u Srbiji, jer te godine država, prema pravilima EU, više neće moći da učestvuje u finansiranju ovakvih projekata.

Predsjednik Srbije zahvalio je NJemačkoj na novoj investiciji i otvaranju novih radnih mjesta, koja će povećati broj od 82.000 ljudi koji trenutno rade u njemačkim kompanijama u Srbiji.

On je istakao da je trgovinska razmjena sa NJemačkom dostigla 12 milijardi evra i da pet od 15 najvećih izvoznika iz Srbije dolazi iz te zemlje.

Vučić je ocijenio da sve to govori da su ekonomski odnosi sa NJemačkom odlični i pokazuje koliko je Srbiji ta zemlja važna, dodajući da postoje politički problemi, koji su se vidjeli i prethodnih dana, a koje, kako je naveo, treba rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, ambasadorka NJemačke u Beogradu Anke Konrad i predstavnici PVO grupe, predvođeni izvršnim direktorom te kompanije Karlom Lazarinijem.

Pogon PVO grupe u Preljini prostiraće se na 100.000 kvadrata, a u njemu će u prvoj fazi raditi 300 radnika, čija će prosječna plata biti oko 1.000 evra.

Većina zaposlenih, oko 80 odsto njih, biće visoko obrazovani kadrovi, uglavnom inženjeri i programeri, budući da je proizvodnja kompjuterizovana.

PVO grupa 20222. godine imala je oko 3.000 zaposlenih u NJemačkoj i drugim zemljama i slovi za jednog od globalnih lidera u proizvodnji automobilskih dijelova i opreme.

Proizvode uglavnom plasira na tržište EU, Kine i Meksika, a prije dvije godine imala je prihod od 27 miliona evra.