Prilika za BiH: Prvi punjač za električne automobile spreman za inostrano tržište

07.08.2024. | 09:50

Prvi bosanskohercegovački punjač za električne automobile, na kojem radi tim od deset mladih ljudi, spreman je za inostrano tržište.

Kako je rekao Arslan Hajdarević iz kompanije E387, u fazi su kompletiranja certifikacije, ustvari prolaze certifikaciju prema najvišem standardu, a kada završe s tim, biće jedina kompanija u BiH koja će imati ovaj nivo certifikata te među 10 firmi u Evropi.

Rast ekonomije

“Predali smo za certifikat te bi za mjesec trebali dobiti povratnu informaciju da li smo prošli taj nivo testova pa da možemo postavljati punjače širom Evrope. Mi već imamo dva punjača koja smo postavili na Ilidži, s te strane mi već možemo po BiH da ih postavljamo, ali cilj je Evropa”, rekao je Hajdarević.

Prostor za prodaju električnih punjača je veliki, dodaje, jer je u Evropi trenutno potrebno tri miliona punjača. Takođe, BiH u ovom segmentu kaska, jer je trenutno dostupno manje od 300 punjača, dok, naprimjer, Švicarska ima više od 7.000 stanica za punjenje. Zaostajemo i za komšijama koji ih imaju više od hiljadu.

“Ako ovo odradimo na pravi način, mogli bismo biti lider u Evropi što se tiče proizvodnje punjača, a mogli bismo i da ih prodajemo na globalnom nivou, a to bi ujedno mogao biti i razlog rasta ekonomije BiH.  Svi naši proizvodi nose pečat BiH, a parking mjesta označavamo motivom bosanskog ćilima – istakao je Hajdarević.

Usavršeno je

S ponosom je Hajdarević istakao da su električni punjači napravljeni od komponenti proizvedenih u BiH te da ništa nema uvozno. Primjetno je koliko je sadašnja verzija punjača usavršena u odnosu na prvobitnu.

“Ovo sve je trajalo tri godine, odnosno da se dođe do ove veličine. Ovaj punjač ne pušta direktno, nego imamo komponentu koja kontrolira puštanje struje u autu. Ovo je mozak i srce operacije, dok su ostale komponente zadužene da puštaju struju automobilu”, dodao je Hajdarević.

Njihov cilj je smanjiti zagađenje u BiH pomoću punjača te podići svijest o očuvanju prirode.

U električni punjač ugrađeni su brojni senzori, uz višejezičnost koja je neophodna zbog izvoza, prenosi Dnevni avaz.