Računica UIO BiH: Rast stopa neto prihoda u naredne tri godine

15.05.2024. | 12:47

Projektovana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu je 3,6 odsto, za 2026. godinu je 4,1 odsto i isto toliko za 2027. godinu, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Najveći generator godišnjeg apsolutnog rasta prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projektovanim stopama rasta potrošnje.

Projektovane stope rasta prihoda od PDV-a su za narednu godinu 3,6 odsto, za 2026. godinu četiri odsto i isto toliko za 2027. godinu.

U nominalnom iznosu za taj srednjoročni period predviđen je rast prihoda od 6,36 milijardi KM, koliko je projektovano za 2025. godinu, do 6,88 milijardi KM, koliko se predviđa u 2027. godini.

Projekcija prihoda u ovom srednjoročnom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu, navodi se u biltetnu Odjeljenja za makroekonomsku analizu pru UIO BiH.

Važan faktor ostvarenja projekcija u ovom periodu predstavlja i nepromijenjena politika akciza na duvan i derivate nafte, te kontinuirana borba protiv crnog tržišta cigareta i duvana u BiH.

U naredne tri godine očekuje se stabilizacija političke situacije u svijetu, kao i robnih berzi i cijena na svjetskom tržištu, te oporavak i rast ekonomije, dohotka i potrošnje u skladu sa makroekonomskim projekcijama, piše u biltenu.