Samo se gramaža smanjuje: Vrtoglave cijene čokolada u BiH

23.07.2024. | 20:57

Čokolada nikad nije bila skuplja u marketima. Ovakve cijene ne pamte ni najstariji. Bez obzira na porijeklo ili proizvođača, primjetan je skok cijena svih vrsta čokolada.

Čokolade od 0,80 grama koštaju preko 2 KM, a čokolade od 300 grama koje su se ranije mogle kupiti po cijeni od 3,50 KM do 6 KM, sada koštaju i do 9 KM, dok su čokolade od 400 grama dostigle cijene i do 13 KM.

Čokolade koje su i u akcijskoj ponudi nisu povoljne. Nijedna čokolada od 0,80 grama nije po cijeni od 1 KM.

Mnogi građani su mislili da je riječ o nekim greškama u izlaganju cijena te su se počeli oglašavati i na društvenim mrežama, piše Bosnainfo.

“Kakve su ovo cijene čokolade, što kradu na gramaži sad i cijene podigli. Jesu li ih uvaljali u kokain”, samo su neki od komentara.

Razlog poskupljenja je cijena kakaa koja je veća nego ikada u posljednjih 50 godina. Vlada nestašica kakaovca na jednom od glavnih tržišta. Do nestašice kakaa došlo je u zapadnoj Africi. Kakaovac je napala bolest, a jedini lijek je sječa i nova sadnja.

Zato će biti lančana reakcija, poskupljuje sve što ima veze sa čokoladom, od proizvodnje čokolade, raznih slastica kao i konačne prodaje.

Da li će cijene uticati da pad kupovne moći čokolade? Vjerovatno će se potražnja za kvalitetnijom čokoladom smanjiti, ali će se kupovati proizvodi lošije nutritivne kvalitete i različiti surogati čokolade koji su jeftiniji.

“Čim nešto poskupi, to automatski smanjuje i potražnju. Ponuda i potražnja su dvije stvari koje funkcionišu paralelno. Vidim da je na svjetskoj pijaci kakaovcu porasla tržišna cijena pa naravno i proizvođači čokolada moraju da povećaju cijene, a neki da to ne bi uradili smanjuju gramažu. U cijeloj priči smanjiće se konzumacija, a mi svakako smanjujemo konzumaciju svega i svačega jer je jednostavno situacija u Bosni i Hercegovini takva. Nažalost ekonomija zaostaje za zemljama u okruženju, a vlasti se bave političarenjem, o ekonomiji niko ne vodi brigu”, istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Smatra da su tržištu BiH potrebna sistemska rješenja. Možda se na cijene čokolade ne može uticati, ali može na osnovne životne namirnice.

“Situacija je takva da, bilo kakva mjera birokratska može na kratak rok da da neki rezultat, na dugi rok se mora tražiti modalitet kako učiniti cijene osnovnih životnih namirnica nižim za sve građane u BiH. Ono što je sigurno, čak je na Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena odluka da se ide ka situaciji da imamo više PDV procenata odnosno taksi koje će biti za osnovne životne namirnice, koje će biti za potrebe normalne potrošnje i na kraju za potrebe luksuzne robe, odnosno da imamo diferenciranu stopu PDV”, izjavio je Pavlović.

Potom je dodao da to očigledno neće da prihvati upravni odbor, jer jednostavno misle da će na taj način izgubiti nešto od prihoda koje ostvaruju.

“Ono što je suština jeste da moramo tražiti sistemska rješenja, a ne varijativna koja su samo navedena po osnovu nekih intervencija koja Ministarstvo trgovine može da uradi kao što je maksimiranje ovih stopa i slično”, rekao je Pavlović.