Sankcije Zapada ne rade? Ruska ekonomija u kategoriji najvišeg dohotka

04.07.2024. | 13:55

Uprkos sankcijama zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini, Svjetska banka promovisala je rusku ekonomiju u kategoriju najvišeg dohotka, što je napredak u odnosu na prošle godine, ističe list “Ekonomik tajms”.

Prema Svjetskoj banci, u 2023. godini veliki rast vojnih aktivnosti bio je ključni faktor koji je uticao na ekonomsku aktivnost u Rusiji.

Osim toga, rast su podstakli i oporavak trgovine /rast od 6,8 odsto/, finansijskog sektora /rast od 8,7 odsto/ i građevinarstva /rast od 6,6 odsto/.

To je rezultiralo povećanjem realnog /3,6 odsto/ i nominalnog /10,9 odsto/ BDP-a.

Svjetska banka svakog jula ažurira klasifikaciju zemalja koja se zasniva na bruto nacionalnom dohotku /BND/ po glavi stanovnika prethodne kalendarske godine.

Mjere BND-a izražene su u američkim dolarima korištenjem faktora konverzije izvedenih prema “Atlas metodi”.

Profesor Alexandar Dankin, poznati ruski ekonomista, ističe da ni jedna privreda na svijetu, čak ni kineska, ne bi mogla izdržati ovu vrstu financijske i ekonomske agresije koja je usmjerena prema Rusiji.

Dankin objašnjava da je Rusija samoodrživa zemlja, zahvaljujući energetskim resursima, sirovinama i hrani, kao i visokom nivou primjene nauke i nacionalnog inovacionog sistema.

Prethodno je Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, naveo da se sankcije protiv Rusije nisu pokazale uspješnim.

Istovremeno, dvije godine nakon početka rata u Ukrajini, Evropa još uvijek zavisi od Rusije za oko 15 odsto gasa.

Od 2022. godine Rusija je Evropi isporučila gas u vrijednosti od deset milijardi evra.

Oznake: Ekonomija, Rusija, Zapad