Srpski biznismen pazario “Austria Trend”: Pored hotela, vlasnik još jedne kompanije u Ljubljani

16.05.2024. | 11:59

Kompanije Peakside Capital i Generali Investments prodale su hotel Austria Trend u Ljubljani srpskoj kompaniji Agromarket, prenijeli su slovenački mediji.

Peakside Capital i Generali Investments prodali su hotel u ime Generali Adriatic Value fonda, koji je posjedovao hotel preko AVF hotela. Agromarket je u vlasništvu srpskog biznismena Dušana Mojsilovića, koji je već većinski vlasnik ljubljanske Semenarne.

Hotel sa četiri zvjezdice, koji je Generali Adriatic Value Fund kupio 2019. godine od austrijske kompanije CA Immo, nalazi se na sjevernoj ljubljanskoj obilaznici. Kako se navodi na sajtu, ima 214 soba i 12 apartmana, restoran, fitnes centar, velnes centar, konferencijski centar i podzemnu garažu.

Interesovanje investitora za hotel je bilo značajno nakon sveobuhvatnog renoviranja i produženja ugovora sa menadžerom, rekao je za Properti Forum Kristofer Smit, šef portfolio menadžmenta za region Centralne i Istočne Evrope u Peakside Capital Advisors.

Generali Adriatic Value fond, kojim upravlja Generali Investments, u svom portfelju ima, između ostalih, ljubljanske poslovne zgrade Tivoli centar i Stekleni dvor i tržni centar Arkadia u Domžalama.

Ko je Dušan Mojsilović?

Dušan Mojsilović je jedan od najbogatijih Srba, a na posljednjoj listi najbogatijih u regionu, jedan domaći list mu je procijenio bogatstvo na skoro 800 miliona evra. Šira javnost ga ne poznaje, jer se rijetko pojavljuje u medijima.

Kako je pisao InfoKG, koji ga je proglasio najmoćniji Kragujevčaninom. Mojsilović je rođen 1960. godine u Kragujevcu. Diplomirani je inženjer poljoprivrede, a Agromarket je osnovao 1991. godine.

Kompanija je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfolia proizvoda kojima kvalitetno pokriva potrebe kupaca sa područja Zapadnog Balkana.

Osim zastupništva brendova vodećih svjetskih proizvođača pesticida, Agromarket je i većinski akcionar Galenika Fitofarmacije i vlasnik PIK-a Južni Banat. Osim u Srbiji ima i firme registrovane u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Agromarket ima i svoju fondaciju koja je finansirala izgradnju Dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom “Vera”, otvoren krajem prošle godine u Kragujevcu.