U FBiH prosječna plata u maju 1.384 KM: Godišnji realni rast 6,8 posto

16.07.2024. | 18:32

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH /FBiH/ po zaposlenom u maju iznosila je 1.384 KM i nominalno je viša za 1,5 odsto, a realno za 1,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za maj nominalno je viša za 8,4 odsto, a realno za 6,8 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate u FBiH u maju u odnosu na april zabilježeno je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 4,1 odsto, za koliko je povećana i u snabdijevanju vodom, uklanjanju otpadnih voda, upravljanju otpadom, u djelatnosti sanacije životne sredine, te u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti za 3,8 odsto.

U isto vrijeme smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je samo u informacijama i komunikacijama i to za 4,4 odsto, zatim u umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 2,4 odsto, te u trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala za 1,2 odsto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u maju u FBiH iznosi 2.160 KM i nominalno je viša za 1,6 odsto, a realno za 1,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za maj nominalno je viša za 8,7 odsto, a realno za 7,1 odsto.