U toku berba ranih sorti krušaka: Voćari zadovoljni rodom

18.07.2024. | 19:17

U voćnjacima u Potkozarju trenutno je u toku berba ranih sorti krušaka, a voćari koji tokom proljeća nisu imali štetu od mraza i kasnije od grada mogu da budu zadovoljni rodom.

U voćnjaku Nikole Vukote u Trebovanima u hektaru zasada kruške 30 odsto je rane sorte santa marija, čija je berba u toku, a ostalo je većinom viljamovka.

Vukota je rekao da vjeruje da će uz dobar rod i cijena biti zadovoljavajuća, te ocijenio da je, zbog dosta kiše i povoljnih vremenskih uslova tokom proljeća, za voćare ovo dobra proizvodna godina.

On je naveo da u svojim voćnjacima ima još po pola hektara trešanja i šljiva, te pet hektara različitih sorti jabuka. Kako kaže, samo rod trešanja je bio lošiji, ali je cijena bila dosta dobra. Rane sorte šljiva je već obrao, a kako su ove godine sve voćne vrste dospjele znatno ranije uskoro očekuje i početak berbe ranih sorti jabuka.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredu u Gradišci takođe ocjenjuju zadovoljavajućom proizvodnu godinu u voćarstvu, te navode da sve voćne vrste dospijevaju oko 15 dana ranije u odnosu na prethodne godine.

Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi naveo je da trenutni nedostatak padavina i velike vrućine ne pogoduju zasadim jabuka, da ne pomažu mnogo ni sistemi za navodnjavanje, te da će zbog očekivane pojave ožeglina na plodovima biti potrebno izvršiti prihranu mineralnim đubrivima.