Ukradeno dva miliona maraka: Detalji rekordne krađe u Banjaluci

22.05.2024. | 07:57

Jedna osoba za sada je uhapšena zbog rekordne pljačke u Banjaluci. Bez maski, i bez oružja u sred bijela dana, sa već dobro osmišljenim bijegom ukrali su dva miliona maraka. Za ostalim učesnicima je raspisana potjernica, pretpostavlja se da su svi oni državljani Gruzije i da još uvijek nisu napustili teritoriju BIH.

Organizovana kriminalna grupa, međunarodnog tipa, stoji iza pljačke dva miliona maraka u banjalučkom naselju Lauš.

Dobro uigranom timu meta su bili vlasnici mjenjačnica. Locirali su ih, pratili, nadgledali kakve su im navike i vrebali pogodan trenutak. Dočekali su ga u sred bijela dana. Ženi koja je nosila pare oteli su torbe iz ruku i pobjegli. Ni vatreno ni hladno oružje nisu koristili. Nisu bili ni maskirani. Sve to pokazuje koliko su bili sigurni u ono što rade.

Prema saznanjima policije učestvovalo je deset osoba. Sedam pomagača i tri direktna izvršioca. Jedan od njih je u pritvoru.

“Lice koje je predato u nadležnost OJT je državljanin Gruzije, sada se javnost pita otkud Gruzijci ovdje, dakle operativnim radom policijski službenici su utvrdili da su navedena lica, mislim na državljane Gruzije, već duži vremenski period prisutni na teritoriji kako Republike Srpske tako i Federacije. Imamo operativna saznanja koja su manje više potvrđena da su navedena lica sa tom namjerom i došla u BiH, da su im mete bila lica koja imaju mjenjačnice. Oni su organizovana kriminalna grupa međunarodnog tipa”, rekao je Đurica Vukelić, načelnik Policijske uprave Banjaluka.

Da u na sve mislili potvrđuju i nformacije da su za bjegstvo već imali pripremljenih nekoliko vozila. Seata u kome su bili tokom pljačke ostavili su samo nekoliko ulica dalje. U narednoj obližnjoj ulici čekalo ih je još jedno vozilo. A onda su se trećim zaputili ka Doboju. Odamo su taksijem pobjegli za Sarajevo.

Sve to su ranije pripremili. Ne samo auta nego u stanove u kojima su boravili. Do izvršenja pljačke boravili su u Kozarskoj ulici u Banjaluci. Ostatak ekipe bio je zadužen za mete.

Koštao ih je mobilni telefon. Policija ga je pronašla i na osnovu prepiski su otkrili o čemu se radi. Modus operandi policiji je otkrio uhapšen Noa Tvalbeišbili, za koga se sumnja da je organizator kriminalne krupe. Na prvu nije bio voljan da sarađuje ali kada mu je policija saopštila čime raspolaže shvatio je da nema kuda.

Ipak trka sa vremenom je izgubljena. Ostatak grupe ali i novac policiji je izmicao. Uhapšeni Gruzin pao je na sarajevskom aerodromu kada je pokušao da napusti BIH. U kraj mu je stala Granična policija. Prepostavlja se da su ostali pljačkaši i dalje u Bih. Dva direktna izvršioca pljačke na Laušu i ostatak koji se bavio ostalim poslovima.

Da si pljačkaši stranci policiji je ukazivalo i to što su pljačku odradili bez maski. Da se ipak radi o državljanima Gruzije, malo koga nije začudilo. Stručnjaci kažu da sve ukazuje i na to da su operisali  u cijeloj Еvropi.

Sve što se do sada saznalo iz istrage pokazuje da je riječ o profesionalcima. Sa izvršenje pljačke nisu žurili. Detaljno su se pripremali.

Naredni period trebalo bi da otkrije još detalja. Pronađena vozila,stanovi u kojima su boravili mogli bi da otkriju mnogo toga, prenosi ATV.

Pitanje koje ipak i dalje visi u vazduhu jeste otkud nekome dva milina maraka i zašto ga tek tako nosi. Policija kaže time se ne bavi. Ipak neko bi trebalo da se pozabavi.

Intrigira javnost i dalje da li je neko odavde pomagao pljačkašima. Za sada takvih saznanja nema.

Važnu ulogu imaju i građani. Iz policije su apelovali da bilo kakva saznanja prijave policiji. Posebnu pažnju trebalo bi da obrate vlasnici stanova koje izdaju na dan, jer je ta varijanta skrivanja lopovima najprihvatljivija. Građanima koji žive u ulici gdje se desila pljačka kažu da su šokirani svime što se desilo.

Neki od njih su čak rekli da su vozilo kojim su pljačkaši stigli primijetili i nekoliko dana ranije. Ipak kobnog dana ništa sumnjivo nisu uočili.

I ovaj slučaj potvrdio je da kriminal nema granica. Potvrđeno je i to je pljačkašima naredna meta bio Prijedor. Ista krivična djela već su izvršavali u drugom entitetu. Novac mijenjali u Novom gradu.