Vlada Republike Srpske odobrila 587.230 KM: Novac 260 radnika koji su ostali bez posla

20.06.2024. | 16:08

Vlada Republike Srpske odobrila je danas 587.230 KM za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 260 radnika iz 25 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije firmi ostali bez posla.

Sredstva će biti doznačena Fondu PIO Republike Srpske od čega je iznos od 135.315 KM predviđen za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 59 radnika preduzeća “Trudbenik” iz Doboja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 184 radnika uplaćeno je 312.316 KM iz osam preduzeća – “Grijanje” iz Broda, “Hemoprodukt” iz Doboja, Soko FTS iz LJubinja, “Soko guma” iz LJubinja, Radio Majevica iz Lopara, “Igrište” iz Vlasenice, Centar za kulturu i sport iz Vlasenice i Matično državno preduzeće UPI iz Istočnog Sarajeva.

Iznos od 139.597 KM predviđen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 17 radnika iz 16 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO Republike Srpske, otvoren do 31. decembra, a koji sa uplatom ovih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o sprovedenim aktivnostima na regulisanju radnog angažovanja sezonskih radnika.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zaduženo je da pripremi prijedlog rješenja o imenovanju članova radne grupe za izradu nacrta zakona o radnom angažovanju na sezonskim poslovima u oblasti poljoprivrede.

Donošenjem posebnog zakona omogućilo bi se pojednostavljeno radno angažovanje sezonskih radnika bez zasnivanja radnog odnosa, mogućnost zaključivanja usmenog ugovora čime bi se dodatno olakšale i ubrzale procedure prijave i odjave sezonskih radnika u Poreskoj upravi posredstvom elektronske platforme.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o usvajanju plana upravljanja spomenikom prirode “Vrela Sane” za period 2024-2034. godine.

Planom upravljanja određuje se način sprovođenja zaštite, korištenja i upravljanja zaštićenim područjem Spomenik prirode “Vrela Sane”, zatim smjernice i prioriteti za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, kao i razvojne smjernice, uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Predmetni plan upravljanja sadrži dugoročne ciljeve zaštite i očuvanja područja na principima održivog razvoja, analizu i ocjenu uslova za ostvarivanje dugoročnih ciljeva, prikaz glavnih vrijednosti područja.

Područje Spomenika prirode “Vrela Sane” predstavlja izvorišni dio rijeke Sane, zajedno sa karstnim vrelima, pećinom Mračaj i donjim tokom rijeke Korane.

Odlikuju ga izuzetne prirodne vrijednosti predstavljene hidrološkom, hidrogeološkom, geomorfološkom i pejzažnom raznovrsnošću, koje su međusobno uvezane u cjelinu i kao takve čine ovo područje veoma atraktivnim i privlačnim za posjetioce.