Za nabavku traktora i mehanizacije: Do petka se isplaćuje 16 miliona maraka poljoprivrednicima

29.05.2024. | 13:33

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je dogovoreno da do petka, 31. maja, bude isplaćeno 16 miliona KM, što bi bilo 40 odsto od dijela kapitalnih investicija koje se odnose na nabavku traktora i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju.

Minić je rekao da su na današnjim sastancima koje je u Banjaluci inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izneseni zahtjevi poljoprivrednih proizvođača za hitnom uplatom 40 odsto sredstava za kapitalne investicije, i to za traktore i priključke da bi mogli uplatiti obaveze po osnovu 30 odsto učešća u mađarskom programu za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

“Nakon sastanaka je zaključeno da će se do petka, 31. maja, isplatiti 16 miliona KM po utvrđenoj i dogovorenoj dinamici”, rekao je Minić novinarima u Banjaluci nakon što je održan sastanak Dodika, predstavnika resornog ministarstva i udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srpske.

On je precizirao da plaćanja kada je riječ o kapitalnim investicijama permanentno, iako je njihova dinamika zbog niza razloga u jednom momentu bila neodgovarajuća za domaće poljoprivredne proizvođače.

On je dodao da će ovom isplatom biti obuhvaćeno više od 3.000 korisnika.

“Oni će tim sredstvima moći da završe i realizuju projekta sa Mađarima, a Vlada Srpske, resorno ministarstvo i Agencija za agrarna plaćanja nastaviće dinamiku plaćanja”, rekao je Minić.

On je naveo da je ovo bilo jedno od većih plaćanja odjednom, te da sve pokazuje izuzetno dobro partnerstvo sa poljoprivrednicima, odnosno da postoji međusobno razumijevanje.

“Idemo dalje, a naši poljoprivredni proizvođači moći će da nastave da servisiraju svoje obaveze”, zaključio je Minić.

Predsjednik republičkog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvoćača Stojan Marinković ocijenio je da je Dodik na sastancima pokazao razumijevanje i pomogao da se poljorivrednicima obezbijedi znatan novac na planu kapitalnih investicija.

On je rekao da bi naredna tranša na ovom planu trebala da iznosi 14 miliona KM i da bude isplaćena do 15. juna.

“Do kraja avgusta trebao bi biti isplaćen kompletan iznos kada je riječ o dugovanjima za kapitalne investicije”, rekao je Marinković.

Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić rekao je da su današnji sastanci donijeli pozitivne rezultate i dogovore, te da je predsjednik Dodik, između ostalog, insistirao da bude uključen u pitanja koja se odnose na proizvodnju pšenice u Srpskoj i njenu rentabilnost.

Predsjednik udruženja mljekara Srpske Milorad Arsenić rekao je da su današnji sastanci donijeli određene pozitivne pomake, s čime treba nastaviti.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da Srpska ostaje čvrsto opredijeljena i posvećena jačanju poljoprivredne proizvodnje i podrške poljoprivrednicima, koje je pozvao da se do petka, 31. maja, prijave na javni poziv za savremenu mehanizaciju iz Bjelorusije i na vrijeme informišu o svim uslovima.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodorpivrede Srpske obavijestilo je ranije sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da je na internet stranici Ministarstva objavljen poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora “belarus” iz Bjelorusije.

Poljoprivrednici na internet stranici mogu pronaći i obrazac izjave koju moraju popuniti i poslati na imejl adresu naznačenu u pozivu. Poljoprivredni proizvođači koji iskažu interes za kupovinu traktora učestvovaće sa 40 odsto sredstava, a preostalih 60 odsto snosiće Ministarstvo.