utorak, 28 novembar 2017 15:46

Koncert braće Teofilović u Banjaluci 06. decembra

Napisano

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 06. decembra 2017. godine (srijeda) u 20.00 časova održaće se koncert tradicionalne muzike braće Teofilović.

Cijena karte je 10 KM, karte se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od 29. novembra (srijeda) u vremenu od 10.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom, a rezervisane karte se mogu preuzeti do 06. decembra do 12.00 časova.
Koncert je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Specijalni gost: pijanista i kompozitor Marko Marić.

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona.

Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala svijeta, kao što su Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), New England Conservatory (Boston), Konzerhouse ( Beč) kao i na velikim svjetskim festivalima poput Circom Festival (Norveška), World Performing Arts Festival (Osaka – Japan), Siget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Duboka Glotka festival (Moskva), Lent festival (Maribor), Mehr als Musik (Linc) i mnogi drugi. "Glasovi stoljeća", "umjetničke ikone", "umjetnički vrhunac čitavog festivala" samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata


(BL PORTAL)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.