četvrtak, 13 septembar 2018 13:41

Iskopali grumenčinu zlata od 90 kilograma

Napisano

Rudari u Zapadnoj Australiji iskopali su grumen zlata težak 90 kilograma. Po izlasku iz okna smijehom i galamom objavili su podvig koji se, kako su kazali, dešava samo jednom u životu.

Naime, rudari su pronašli zlatnu žicu pa su pored velikog grumena iskopali i nekoliko manjih. Vlasnici rudnika Beta Hantskoro, koji se nalazi na 630 kilometara istočno od Perta, zadovoljno su trljali ruke jer je ukupna vrijednost zlata iskopana u dva dana bila oko 13 miliona evra.

 

Nalazište je bilo na dubini od 500 metara, a ta oblast je poznata po bogatim zalihama dragocjenog metala. Međutim, toliko velikih nakupina zlata nije bilo do sada pronađeno.

 

Grumen od 90 kilograma je najveći ikada pronađen u Australiji, a među najkrupnijim je na planeti. U ogromnom dragocjenom komadu zemljine utrobe nalazi se 2.300 unci finog zlata, vrijednosti 3,2 miliona evra.

 

Rudar Henri Dol, koji je pronašao dragocjeni komad zemljine kore, kaže da nikada u svojoj 16 godina dugoj kopačkoj karijeri nije vidio nešto slično.

 

- Radio sam uobičajeno svojom mašinom. Odjednom je nešto zasvjetlucalo. Primijetio sam tragove zlata. Pomislio sam da tu mora biti nečega više od samih tragova, pa smo zato u rupu postavili eksploziv. Nismo odmah silazili u okno poslije detonacije. Tek ujutro, kada smo se vratili u prvu smjenu, bili smo u čudu. Zlata je bilo na sve strane - ispričao je Dol.

 

Viši geolog Zef Tanos kaže da se u većini rudnika zlato jedino može vidjeti i naći uz pomoć lupe.

 

- Možete čitav život kopati i nikada ne vidjeti ovako veliko grumenje. Uvijek se kao geolog oduševite kada pronađete malu mrlju zlata, ali pronaći nešto ovako je zaista fenomenalna stvar - ističe Tanos.

 

Ovo otkriće izazvalo je pravu zlatnu groznicu u Australiji. Sa jedinstvenom i fascinantnom geologijom, naročito u zapadnom dijelu najmlađeg kontinenta, šansa da se pronađe zlato je dosta velika i za jednu uncu zlata se dobija oko 1.000 evra.

 

Unosni hobi prate i rizici, s obzirom na to da se često radi u zabačenim predjelima.

 

Tragač Majkl Grejem (46) nestao je u januaru 2013. godine i nikada nije pronađen, dok se 2016. godine jedan tridesetogodišnji tragač izgubio i uspio je da preživi pijući vodu iz bara.

 

- Rizik se nekada isplati i zato ne razmišljamo o mogućim posljedicama. Kada krenemo u potragu za zlatom, vodi nas onaj lovački nagon jer se lovci uvijek nadaju bogatom ulovu - kaže tragač za zlatom Džoj van Horst.

 

Među tragačima najviše penzionera

Među tragačima za zlatom ima najviše penzionera, koji imaju dovoljno vremena za traganje, a ono im ujedno dođe i kao dobra vježba. Bil O'Konor je kao mladić maštao da bude geolog, ali se oženio i zaposlio u pošti, gdje je proveo 40 godina.

 

- Otišao sam u Zapadnu Australiju, gdje sam naučio tehniku od starih tragača. Postoje načini da se jednostavno dođe do zlata, ali su vam potrebni detektori koji koštaju od 2.000 do 6.000 evra - izjavio je O'Konor.

 

Izvor:(Glas Srpske)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.