utorak, 20 februar 2018 22:13

VIDEO - Japanci grade najviši drveni neboder na svijetu

Napisano

Japanske arhitekte otkrile su svoje planove za izgradnju najvišeg nebodera od drveta na svijetu. Izgradnja kule visoke 350 metara, koja će se nalaziti u centru Tokija, koštaće 5,9 milijardi dolara.

U projektantskom birou „Niken Sikei“ kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i cijelog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad — šumu.

Projekat, pod oznakom V350, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će deset odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni deo. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom, prenosi SPUTNIK.

„Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira“, ističe arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada „Brok komons tolvud haus“ u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja „HoHo“, drvene građevine ukupne visine 84 metra.   


(BL PORTAL)


 

1 komentar

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.