Belgija savladala Rumuniju i uhvatila zadnji voz za nokaut fazu

22.06.2024. | 22:56

Deveti takmičarski dan Evropskog prvenstva u Njemačkoj zatvoren je večeras pobjedom Belgije nad Rumunijom sa 2:0 u utakmici 2. kola Grupe E čime je “crvena furija” uhvatila zadnji voz za osminu finala.

Nakon šokantnog poraza u prvom meču od Slovačke, izabranici Domenika Tedeska su konsolidovali redove i sa maksimalnom ozbiljnošću ušli u duel sa Rumunima i došli do trijumfa pa sada sva četiri tima u ovoj grupi imaju po jednu pobjedu i poraz što znači da će okršaji u trećoj rundi odlučiti ko ide dalje a ko se vraća kući.

Od prvog minuta se vidjelo da Belgija želi da prva dođe do pogotka a to je i uspjela već nakon 73 sekunde igre što je najbrži gol ove selekcije na velikom takmičenju. Juri Tilemans je iskoristio sjajno vraćenu loptu unazad Romelua Lukakua i pogodio za 1:0.

Dvije minute kasnije Rumuni su opasno zaprijetili ali srećom po Belgiju golman Koen Kastels je bio oprezan. Uslijedila je serija napada Belgijanaca preko raspoloženog Kevina De Brujnea i Lukakua ali čuvare mreže Rumunije Florin Nica uspješno je prebrodio sva iskušenja.

Nisu ni Rumuni bili bezopasni ali bez obzira koliko obećavajuću akciju napravili nedostajao je završni udarac.

U drugom poluvremenu su viđene šanse na obje strane ali ovo definitivno nije bilo veče golgetera. Lukaku je u 65. minutu zatresa mrežu ali je bio ofsajd.

Ipak, u 80. minutu mat u dva poteza, Kastels je ispucao loptu duboko pred gol Rumuinije a De Brujne iskoristio zbunjenost odbrane i zapečatio pobjedu svog tima.

Treće kolo počinje sutra a na rasporedu su dvije utakmice i to one iz Grupe A a sastaju se Škotska – Mađarska i Švajcarska – Njemačka.