Engleska je u finalu Evropskog prvenstva!

10.07.2024. | 23:06

Fudbaleri Engleske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Njemačkoj, pošto je sa 2:1 savladala selekciju Holandije – pobjedonosni gol postigao rezervista Oli Votkins u 90. minutu utakmice.

Engleska i Španija će u nedjelju odlučiti ko će biti novi prvak Evrope. Tri Lava su se pridružila Crvenoj furiji nakon dramatične završnice polufinala protiv Holandije. Rezultat je glasio 2:1, a junak je Ollie Watkins.

Utakmica na stadionu u Dortmundu nije bila pretjerano zanimljiva, a odlučena je u sudijskoj nadoknadi za drugo uzastopno finale Engleske na Euru.

Ništa nije slutilo da će Englezi u novo finale pošto su Lale bile te koje su stigle do vodstva. Već u uvodnim minutama je zabio Xavi Simmons.

Lale su povele u 7. minuti, ali već desetak minua kasnije stvari su se vratile na početak pošto je Harry Kane zatresao mrežu.

Kane je zabio iz penala za poravananje rezultata na 1:1 i taj rezultat je na semaforu stajao sve do sudijske nadoknade.

Inače, dosuđeni penal za Engleze će sigurno izazvati lavinu komentara pošto je sviran poslije poziva iz VAR sobe.

Kane je već bio šutirao kada ga je Dumfries udario, ali je njemački sudija Felix Zwayer svejedno odlučio pokazati na bijelu tačku.

Gareth Southgate je desetak minuta prije kraja ubacio Watkinsa protiv Kanea te napravio pravi potez.

Fudbaler Aston Ville se odlično snašao u jednoj situaciji te zabio gol za veliku pobjedu i plasman u novo finale, drugo u nizu.

Englezi su u dosadašnjem dijelu turnira imali mnogo sreće, a tko je bilo i na meču protiv Holandije jer su pobjedonosni gol postigli u najboljem mogućem trenutku.

U prvoj rundi nokaut faze zabili su Slovacima u nadoknadi pa prošli na produžetke, dok su i u četvrtfinalu uz dosta sreće boljim izvođenjem penala eliminisali Švicarsku.

Protivnik u finalu je Španija koja je do sada pokazala najviše, te će Englezima osim sreće biti neophodan i kvalitet protiv razigrane Crvene furije.