EURO ulazi u završnu fazu: Španci i Francuzi večeras se bore za finale

09.07.2024. | 07:17

Fudbalskim klasikom između Španije i Francuske večeras od 21 čas počinje borba za veliko finale Evropskog prvenstva u fudbalu.

Odgovor na pitanje ko će biti novi šampion Starog kontinenta donijeće finalna utakmica u nedjelju od 21 čas u Berlinu, a prvi putnik u njemačku prijestonicu biće poznat večeras nakon meča Španije i Francuske, ekipa koje su od samog početka u vrhu liste favorita na ovogodišnjem Euru.

“Furija” je skupo platila prolazak u polufinale Evropskog prvenstva. Pobjeda protiv Njemačke doslovno je desetkovala redove španske reprezentacije pred duel sa “trikolorima” u Minhenu. Španski mediji tvrde kako su tri prvotimca definitivno izgubljena za polufinalnu utakmicu, a još ih je nekoliko upitno zbog povreda. Crveni karton je u četvrtfinalu dobio iskusni desni bek Dani Karvahal, koji je u samoj završnici utakmice jednim malo grubljim prekršajem spriječio opasnu kontru, a zbog akumuliranih žutih kartona protiv Francuske ne može igrati ni stoper Robin le Normand.

Uz to španski selektor Luis de la Fuente ne može računati ni na mladog veznjaka Pedrija, koji je teško povrijeđen nakon žestokog starta Tonija Krosa na samom početku četvrtfinalne utakmice sa Nijemcima. Podsjetimo, Kros za taj krvnički start nije dobio opomenu. Međutim, tu nije kraj lošim vijestima za Špance. Nakon utakmice s Njemačkom povrijeđen je i sjajni Dani Olmo, koji je briljirao protiv Njemačke – prvo je u 51. minuti zabio za 1:0, a potom je u 119. minuti asistirao Merinu za pobjedu i plasman u polufinale Eura. Španci tako za polufinale s Francuzima jednostavno nemaju “desetku”, pa De la Fuente mora eksperimentisati s prvih 11 za večerašnji ogled.

Kritična je i pozicija desnog beka gdje je trenutno jedina opcija 38-godišnji veteran Hesus Navas i kako sada stoje stvari, on će biti starter protiv Francuza ako De la Fuente ne odluči nešto dodatno eksperimentisati.

Promjena će biti svakako i u sastavu Francuske. Iako su “galski pijetlovi” izborili mjesto među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta, svima je jasno da se Francuska do sada provukla i da zbog toga mora nešto da mijenja protiv Španije. Tako je gotovo izvjesno da će selektor Didije Dešan morati da povuče hrabar potez poslije kog će ga ili slaviti ili žestoko kritikovati. Prema informacijama francuskih medija, Dešan se protiv Španije sprema da žrtvuje Antoana Grizmana, godinama možda i najvažnijeg igrača reprezentacije. Navodno je trebalo da bude na klupi i protiv Portugala, ali se u posljednji čas predomislio Dešan, što se na kraju i nije pokazalo kao dobar potez jer su Francuzi morali da čekaju penale da prođu dalje.

Pomalo je čudno što će Grizman “letjeti” iz startnih 11 protiv Španije, pošto poznaje veliki broj njenih igrača. Međutim, Dešan planira da pojača vezni red i spriječi Španiju da zaigra svoj lijepi fudbal, tako da ostaje da se vidi ko će dobiti priliku da igra. Izvjesno je da se vraća Adrijen Rabio, pa ćemo vidjeti da li će šansu opet dobiti Kamavinga ili Fofana.

Iako je Grizman zaista bio ključni igrač Francuske na prethodnim turnirima, ne može da se kaže da je za sada uradio nešto vrijedno pažnje. Nema ga u statistici, ali ni golim okom nismo primijetili da je razmrdao ekipu kao što to obično zna. Možda mu jednostavno nedostaje saradnja sa Olivijeom Žiruom. Podsjetimo, Francuska na ovom turniru nije dala niti jedan gol iz igre, a stigla je do polufinala Evropskog prvenstva.

Susret selekcija Španije i Francuske biće njihov 37 međusobni meč. Španci su pobijedili 16 puta, Francuzi 13, uz sedam remija. Međutim, ako gledamo duele na velikim takmičenjima, biće im ovo sedmi duel, uz to da su Francuzi čak četiri puta bili uspješniji. Prvi put su odmjeravali snage u finalu UEFA Eura 1984. godine. Predvođeni maestralnim Mišelom Platinijem, “galski pijetlovi” su slavili 2:0 na svom “Parku prinčeva” u Parizu i podigli prvi pehar evropskih prvaka. Platini i Belon su golovima ukrasili trijumf protiv jedne generacije “crvene furije” predvođene golmanom Luisom Arkonadom, Kamačom, Santiljanom…

Sljedeći duel imali su u Grupi B na Euru 1996. godine. Tada je bilo 1:1 (Đorkaef – Kaminero) za obostrani prolazak u četvrtfinale. Četiri godine kasnije u Nizozemskoj i Belgiji golovima Zinedina Zidana i Jurija Đorkaefa “trikolori” su pobjedom od 2:1 nad Špancima prošli u polufinale, a zatim u velikom finalu podigli trofej i objedinili svjetsku i evropsku krunu. Novu ranu “crvenoj furiji” nanijeli su na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. U osmini finala Frank Riberi, Patrik Vijeira i Zidan poništili su vodeći pogodak Davida Vilje i uveli svoju selekciju u dalji tok nokaut faze, sve do finala, koje su od Italije izgubili na penale.

Jedini trijumf nad Francuskom ostvarili su Španci na UEFA Euru 2012. godine. U četvrtfinalu su golovima Ćabija Alonsa u 19. i 90. minutu slavili 2:0, a zatim su se popeli na krov Evrope deklasiravši Italiju 4:0. I oni su tada objedinili svjetsku i evropsku krunu. Prvi i posljednji duel ove dvije selekcije bio je onaj u finalima. Francuska je i drugo finale dobila i to 2021. godine u finalu UEFA Lige nacija. Iako je Mikel Ojarzabal doveo “furiju” u vodstvo, Karim Benzema i Kilijan Mbape napravili su preokret i donijeli “galskim pijetlovima” novi pehar.

Pobjednik večerašnjeg polufinala igraće sa boljim iz sutrašnjeg meča Engleske i Nizozemske, pišu “Nezavisne”.