FIFA dala zeleno svjetlo za VAR u Premijer ligi BiH! Vico Zeljković: “Nijednog momenta nisam sumnjao!”

16.07.2024. | 22:43

VAR tehnologija će od predstojeće premijerligaške sezone biti korištena na terenima u BiH! Saopštio je ovo predsjednik FS BiH Vico Zeljković, istakavši da su predstavnici Svjetske fudbalske federacije dali sve potvrde da se ovaj sistem od sezone 2024-25 koristi na bh. terenima.

“Prešli smo i posljednju stepenicu u procesu implementacije VAR sistema na utakmicama WWin lige od naredne sezone.
Predstavnici FIFA Bavešan Murgen (Viši FIFA strateški menadžer za fudbalsku tehnologiju) i Majkl Bejli (FIFA VAR projekt menadžer) dali su zeleno svijetlo za upotrebu VAR sistema u najkvalitetnijem domaćem takmičenju. To je konačna ocjena na osnovu dvodnevnog boravka u Sarajevu, gdje su veoma detaljno ocijenjivali cijeli proces sa aspekta veoma zahtjevnih kriterijuma koje je propisala svjetska “kuća fudbala”.

Nijednog momenta nisam sumnjao da ćemo dobiti “zeleno svijetlo” za upotrebu VAR-a, jer znam koliko smo od samog početka, prije nekoliko mjeseci, uložili truda, rada, vremena i sredstava. Ovo je rezultat velikog angažmana svih ljudi koji su bili uključeni u ovaj proces, te im se zahvaljujem i čestitam.

VAR sistem u suđenju bavi se ispravkom čistih i očiglednih grešaka pri donošenju odluka od strane sudija na terenu, te sam ubijeđen da ćemo sa ovim sistemom nivo domaćeg takmičenja podići na još veći nivo, te ga učiniti kvalitetnijim i fer za sve ekipe.

Nakon izgradnje terena sa hibridnom podlogom, ovo je još jedan veliki kapitalni projekat koji smo uspješno okončali, što sam i obećao na početku svog mandata. Danas naše najkvalitetnije klupsko takmičenje ima sasvim drugačiji izgled, gdje publika ima mogućnost da prati sve utakmice pored malih ekrana, na kvalitetnim terenima, a sada će i sudijske greške uz pomoć VAR tehnologije biti svedene na minimum”, napisao je Zeljković na Fejsbuku.

Predstojeća sezona biće posljednja sa 12 klubova, s obzirom na to da se, odlukom FS BiH, elitni bh. rang od sezone 2025-26 smanjuje na deset klubova.

Tako će u maju 2025. godine, kad bude gotova predstojeća sezona, bh. elitu napustiti četiri kluba, ali još uvijek FS BiH nije odredio način ispadanja timova.