Grčka “uništila” Sloveniju: Dončić ostao bez Olimpijskih igara

06.07.2024. | 19:14

Košarkaši Grčke su ubjedljivo savladali Sloveniju sa 96:68, u okviru polufinala kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Grčka je od samog starta krenula da dominira, riješila prvu četvrtinu +18 (32:14) u svoju koristi i do kraja držala dvocifrenu prednost.

U finalu će igrati protiv boljeg iz duela Dominikanska Republika – Hrvatska.

Do pobjede, Grčku je predvodio Tomas Vokap sa 19 poena, šest skokova i dve asistencije, dvocifren je bio i Toliopulos sa 17 poena (4/4 za tri poena).

Pratili su ih Janis Adetokumbo sa 13 poena, četiri skoka i dvije asistencije uz limitiranu minutažu, kao i Dinos Mitoglu sa 11 poena i šest skokova.

Dobru rolu je imao i Nik Kalates, koji je uz devet poena imao 11 asistencija.

Kod Slovenije, istakao se Luka Dončić sa 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija, pratio ga je Džoš Nibo sa 17 poena i sedam skokova.

Samo njih dvojica su imali dvocifreni učinak kod Slovenije.

Grčka je krenula silovito od samog starta, otvorila meč sa 13:0 serijom, uspjela je da odgovori Slovenija i vrati se na -8 pred kraj prve dionice, ali je uslijedila nova minijatura Grka, koji su otišli na +18 (32:14).

Mnogo bolju drugu četvrtinu su odigrali Slovenci, stali u odbranu, dozvolili Grčkoj samo 15 poena i do kraja poluvremena se vratili na -14 (47:33).

Treća četvrtina je bila skoro identična, ali su Grci dobili sa dva poena razlike. Uspjeli su da održe ubjedljivu prednost, da bi u posljednjem kvartalu “samleli” rivala.

Ubacili su 30 poena u posljednjem kvartalu i upisali ubjedljivu pobjedu – 96:68.

Zbog ubjedljive prednosti, selektor Vasilis Spanulis je u završnici uspeo da odmori nosioce igre. Jedna od presudnih stvari je bio skok. Grci su imali čak 13 skokova više, kao i broj izgubljenih lopti, čak 17 za Slovence.

U finalu kvalifikacionog turnira koji se održava u Pireju, igraće protiv Dominikanske Republike ili Hrvatske.