Gvideti pred polazak u Pariz: Cilj je jasan, znamo šta nas čeka

23.07.2024. | 08:38

Đovani Gvideti, italijanski stručnjak na kormilu ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, bio je zadovoljan odrađenim u pripremnom periodu na dan polaska dvostrukih uzastopnih svjetskih šampionki u Pariz.

”Mislim da smo tu gdje smo željeli da budemo, iza nas su dobre pripreme u svakom smislu. Tehnički i fizički smo na dobrom nivou, sjajna je i hemija tima. Odigrali smo pet prijateljskih mečeva i na svakom je ekipa bila spremna i motivisana. Naš cilj je jasan, a znamo šta nas čeka. Mnogi od nas očekuju zlato, ali nema sumnje da će sve to biti teško i zahtjevno.”

Evropski vicešampion sa Srbijom, koji je još 2008. godine predvodio Nemice na Igrama u Pekingu, imao je puno „slatkih muka“ da se odredi konačan spisak putnica za Pariz.

”Na svim velikim takmičenjima posljednjih godina vodimo 14 igračica, a na Olimpijske igre i dalje dvanaest. Sada imamo mogućnost da dodamo tu još jednu rezervnu igračicu, što je mali korak naprijed, kako bi se približili brojci na koju smo navikli”, podsjetio je Gvideti.

Pa je i dodao:

”Konačan spisak putnica je bio dug proces, pošto je Srbija tim sa puno velikih igračica i zato je moja odluka bila teška. Ipak, moram da priznam da sam od početka priprema znao 90 posto tima, a da sam se za onih 10 posto morao odlučiti pred sam polazak. Iskreno, i vrijeme je bilo moj saveznik. Svaka djevojka je znala kakva je njena uloga u timu i kakve zadatke mora da ispuni. Na kraju je izbor pao na ovih trinaest igračica, uz dodatak da će i ta trinaesta vjerovatno dobiti šansu”, piše Sport klub.

Gvideti je podsjetio da će u Parizu igrati 10 najboljih timova sa svjetske rang-liste.

”Biće to visok nivo turnira. Ne postoji laka grupa na Olimpijskim igrama. Prvi meč protiv Francuskinja ćemo pripremiti pažljivo, jer igramo protiv domaćina. Amerikanke i Kineskinje su pobjednici posljednje dvije Olimpijade. Možda Amerika nije dobro igrala u posljednje vrijeme, ali znamo da su uvijek sjajne na Olimpijskim igrama. Kineskinje sa Džu Ting, kao jednim od najboljih napadača na svijetu, biće izuzetno opasne.”

Pohvalio je na kraju Gvideti i novi sistem takmičenja, sa tri grupe po četiri tima, ali se nije zanosio pričom da će i pobjednici grupa u četvrtfinalu imati mnogo lakši posao od ostalih.

”Četvrtfinale je svakako najvažniji meč na ovom turniru, ali ni pobjednicima grupa neće biti lako, jer će u borbu za medalje otići osam najboljih timova na svijetu!“

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije će u Parizu igrati u sljedećem sastavu:
DIZAČI: Maja Ognjenović, Bojana Drča

KOREKTOR: Tijana Bošković

PRIMAČI SERVISA: Bianka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović, Bojana Milenković, Aleksandra Uzelac

LIBERO: Silvija Popović

SREDNJI BLOKERI: Jovana Stevanović, Maja Aleksić, Hena Kurtagić

REZERVNA IGRAČICA: Mina Popović (srednji bloker)

Oznake: Gvideti, Odbojka, Srbija