Heroj Španije na mukama: Postigao gol u finalu Eura pa ga nazvali izdajnikom

15.07.2024. | 20:35

Igrač Real Sociedada Mikel Ojarzabal postao je heroj španske fudbalske reprezentacije nakon što je ušavši s klupe u finalu Eura postigao gol za pobjedu 2:1 protiv Engleske.

Taj je pogodak donio Španiji četvrti naslov prvaka Evrope, a Ojarzabalu status jednog od junaka veličanstvenog trijumfa.

I, dok je cijela Španija slavila, u Baskiji nisu baš presretni titulom. Poznato je da se Baskijci decenijama bore za nezavisnost i pravo na svoju državu, tako da velika većina njih ne podržava vladu Španije, ali ni reprezentaciju.

Tako da su dan nakon finalne utakmice nepoznati počinioci na fasadi jedne zgrade u Eloriju, gradiću u Baskiji u kojem živi Ojarzabalova majka, okačili transparent kojim su jasno poručili što misle o igranju Ojarzabala i saigrača iz Socijedada Mikela Merina za Španiju.

”Ne igranju za Španiju”, pisalo je na transparentu na kojem je bila istaknuta baskijska zastava i prectrana španska.

Uz imena dvojice igrača nacrtan je i znak precrtane svastike, a njih dvojica su nazvani ”izdajnicima.”

Glavni koordinator EH Bildua (lijevo krilo baskijske nacionalističke stranke), Arnaldo Otegi, dan nakon španske pobjede je izjavio kako nikad neće slaviti pobjedu te reprezentacije naglasivši da ona ne predstavlja njega.

”To nije moja reprezentacija, to nije moj kralj i nije moja himna”, rekao je Otegi.

Iako kaže da je ljubitelj fudbala, finale nije želio gledati jer ga, kako je rekao, u toj utakmici niko nije predstavljao.

“Neki ljudi misle da smo antišpanski raspoloženi, ali ono što želim učiniti je natjerati ljude da razmisle o tome da baskijski igrači ne mogu igrati za Španiju jer Španija to pravo uskraćuje nama Baskijcima”, dodao je on, prenosi Index.