Holandija spriječila iznenađenje na Euru: Poljaci namučili Oranje, džoker spasio stvar u zadnji čas

16.06.2024. | 17:00

Fudubaleri Holandije savladali su danas sa 2:1 Poljsku u meču 1. kola Grupe D Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Poljaci su igrali bez najveće zvijezde Roberta Levandovskog ali im to nije nimalo smetalo da šokiraju navijače koji su u narandžasto obojili tribine na “Folskpark” stadionu u Hamburgu.

Igrao se 16. minut meča kada je Pjotri Zjelinski izveo korner a Adam Buksa je glavom pospremio u mrežu. Zanimljivo je da je upravo Buksa zamijenio asa Barselone u vrhu napada Poljaka

Ipak, to nije obeshrabrilo “lale” koje su nastavile sa pritiscima a rezultat je stigao u vidu gola Kodija Gakpa u 29. minutu za 1:1.

Do kraja poluvremena su izabranici Ronalda Kumana nastavili sa žestokim pokušajima da naprave preokret ali je četa Mihala Probježa organizovanom odbranom sačuvala mrežu.

Čak 13 šansi su imali Holandjani ali samo jednom su uspjeli da natjeraju Vojčeha Ščesnog da izvadi loptu iz mreže.

I u drugih 45 minuta su “lale” bile dominatnije, šanse su se ređale kao na traci ali promjena rezultata nije bilo. To kao da je malo umorilo Holandjane pa su umalo u 58. minut primili gol. Jakub Kivior je šutirao u kaznenom prostoru, lopta je na putu ka golu zakačila Natana Akea ali je Bart Varbrugen krajnjim naporom spasio svoj tim.

Kumanove izmjene su donijele novu svježinu u igru Holandije ali svaki put kada bi navijači pomislili da će biti gol ispriječio se Ščesni pokazavši zašto je čuvar mreže Juventusa i jedan od najboljih golmana u Evropi.

Poljaci uglavnom bili u defanzivi ali nisu bili bezopasni jer su podirali po bokovima izazivajući paniku u redovima “lala”. Ipak, poljski bedem je kapitulirao u 83. minutu kada je Vout Beghorst donio pobjedu svom timu i to nepuna dva minuta nakon što je ušao u igru, prenose Nezavisne.

Drugi meč Grupe D između Austrijei Francuske je na programu u ponedeljak od 21 čas.

Oznake: EP, Holandija, Poljska