Hrvati poslije trilera u finalu: Janis im posljednja prepreka ka Parizu

06.07.2024. | 22:23

Košarkaška reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre poslije tijesne pobjede nad Dominikanskom republikom 80:77.

Ranije, Grčka je rutinski savladala Sloveniju i tako došla na pobjedu od plasmana na Olimpijske igre, a taj trijumf tražiće protiv izabranika Josipa Sesara pred svojim publikom u dvorani “Mira i Prijateljstva”.

Hrvatska je najjačeg aduta imala u Ivici Zupcu koji je meč završio sa 25 poena i devet skokova, ostvario indeks korisnosti 37.

U dramatičnom finišu, pošto je Sesarov tim ispustio prednost, Dominikanci su imali šut za produžetak, međutim Kristofer Duarte nije bio precizan, lopta je pala na prvi obruč, pa je prednost ostala na strani Hrvatske.

“Preživjeli” su hrvatski košarkaši triler u finišu.

Ključne poene prije šuta Duartea, sa penala, postigao je Mario Hezonja (2/2) čime je održao tri poena prednosti za svoj tim pre posljednjeg napada rivala.

Važne poene u završnici postigli su i Dario Šarić, Džejlin Smit, kao i Mateo Drežnjak, čije je zakucavanje donijelo Hrvatskoj vođstvo 78:71 na 35 sekundi prije kraja.

I onda, pravo niotkuda, Dominikanci su se vratili “u život”.

Brzu trojku najpre je pogodio Antonio Penja (78:74), potom je Smit izgubio loptu, pa napravio još veću glupost – faulirao je Montera pri šutu za tri!

Ovaj je iskoristio sva tri penala i Dominikanci su za tren oka prišli Hrvatima na 77:78, na sedam sekundi prije kraja.

Odgovornost je u narednom napadu Hrvata preuzeo Hezonja, njemu je išla lopta, fauliran je, a potom je pogodio oba slobodna bacanja.

Hrvatska je branila posljednji napad rivala i imala sreće da je Duarteov šut bio neprecizan.

Pored Zupca, najzaslužniji za trijumf bili su Smit sa 14 poena, te Šarić i Hezonja sa po 12.

U poraženom timu Duarte je bio najefikasniji sa 17, dok su po 13 postigli Feliz i Montero.

U isto vrijeme, na kvalifikacionom turniru u Rigi, Letonija je savladala Kamerun 72:59 i zakazala finale sa Brazilom.