Ko će podići pehar: Španija i Engleska večeras igraju finale EP

14.07.2024. | 07:36

Finalnom utakmicom između Španije i Engleske završiće se večeras Evropsko prvenstvo.

Obično u ovakvim prilikama kažemo da će u finalu igrati selekcije koje su pokazale najviše na turniru, ali ovaj put to nije i ne može biti slučaj, prenosi Srpskainfo.

Španci su iz utakmice u utakmicu briljirali, igrali najbolji i najljepši fudbal, zabilježivši svih šest pobjeda, što do sada nije uspjelo nijednoj reprezentaciji.

To ne možemo reći za Engleze, koji na putu do finala nisu blistali, a po imenima bili su prvi favorit, ispostavilo se – na papiru.

Očajne igre u i rezultati u grupi sa Srbijom, Slovenijom i Danskom. Preživjeli su Slovačku, jedva prošli Švajcarsku, a uz dosta sreće u polufinalu su zaustavili Holandiju. Mic po mic, tako bi se mogao opisati put do finala Engleske. Da li će takav tim moći da se suprostavi mladim snagama Španije vidjećemo večeras od 21 sat.

Garet Sautgejt je svjestan lošijih izdanja na ovom Euru, ali ubijeđen je da će njegov tim konačno da proigra.

Imali smo dosta sreće kroz sve ove utakmice koje su iza nas. Ostalo je još to finale, ta utakmica u kojoj možemo Engleskoj da donesemo prvu  titulu šampiona Evrope. Imamo šansu da prekinemo post dug 58 godina, jer daleko je bila ta 1966, kad smo osvojili Mundijal. Zar je na sve ovo poteban neki dodatno motiv za ovo finale. Igrači imaju šansu da uđu u istoriju fudbala u Engleskoj – rekao je Sautgejt.

Kaže da je sve u timu odlično i da nema nikakvih problema, da su igrači spremni i za taj, posljednji korak.

Za mene kao selektora je najvažnije to da su svi igrači spremni da u bilo kom momentu uđu na teren i daju sve od sebe za pobjedu engleskog fudbala. Prošli smo kroz mnogo toga, ne samo u posljednje vrijeme, već u ovih osam godina koliko sam ja selektor. Bilo je uspona i padova i ovo je prilika da sad sve to naplatimo – dodao je Sautgejt.

Bio je otvoren u razgovoru sa novinarima i hvalio večerašnjg rivala.

Ako želimo da pobijedimo Španiju onda moramo biti „taktički savršeni“. Drugog načina nema. Španija je favorit uoči ovog finala. Oni su bili najbolji tim u dosadašnjem dijelu takmičenja. Imali su i dan više za odmor poslije polufinala, što nije mala stvar. Briljirali jesu, ali i i smo tu, ne želimo sad da stanemo. Želimo da idemo do samog kraja – rekao je Garet Sautgejt.

Za razliku od selektora Engleske, prvi čovjek stručnog štaba Španije sklopio je mozaik i tim koji je očarao igrom i ponašanjem na terenu. Nije ni čudo što su Španci pobrali simpatije fudbalskog svijeta. Djelovali su moćno i nezaustavljivo na terenu, posebno protiv Njemačke i Francuske.

Zaboravili smo sve što je bilo. Ovo je sad nešto novo ispred nas. Sve će biti uzalud ako u Berlinu napravimo pogrešan potez. Želimo da ovo Evropsko prvenstvo završimo onako kako smo i počeli, a to je uz dobru igru i trijumf. Engleska nije bila na nekim očekivanom nivou, ali to nas ne zavarava. Mi ćemo igrati našu igru. Moji momci su odlučni da savladaju velikog rivala – ne krije optimizam u svojoj slvačionici Luis de la Fuente.

Iskusni Baskijac ne misli da je Engleska srećno ušla u finale.

Uprkos kritikama za loše igre, Engleska je došla do finala, a to mogu samo jake ekipe, ekipe sa jakim karakterom. I to je važno u fudbalu. Tim koji ima karakter mora da uspije. Meni je najvažnije da mi na terenu ispoštujemo ono što se dogovorimo. Biće to sjajna utakmica, stilovi su nam različiti. Englezi igraju fizički, njihovi igrači vole prostor. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, da imamo posjed lopte, ali i da stvaramo prilike u kontranapadu. Zajedničko nam je to što nemamo prostora za greške – dodao je De la Fuente.

Da li je Sautgejt konačno pronašao put kojim će se iskupiti za loše igre i kritike ili će iz Berlina nastaviti starim stazama? Da li je Luis de la Fuente već sad stvorio moćan stroj od koga će u budućnosti strahovati fudbalski svijet? Odgovore ćemo znati večeras, nešto prije ponoći.

Španija sprema proslavu za četvrtu titulu šampiona Evrope, a Englezi bojažljivo, poučeni ranijim iskustvima, sanjaju svoj prvi naslov najboljeg tima na kontinnetu.Finale Evropskog prvenstva između Španije i Engleske igra se večeras od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a sudiće Fransoa Leteksije (Francuska).