Malo poznata činjenica: Crvena zvezda je prodala Vidića za manje para nego što se mislilo, a evo i zbog čega

05.07.2024. | 16:17

Navršilo se tačno 20 godina od transfera Nemanje Vidića iz FK Crvena zvezda u Spartak iz Moskve.

Tog ljeta 2004. sjajni defanzivac pojačao je ruskog giganta, odakle se godinu i po dana kasnije probio do Mančester junajteda gdje je kao kapiten ispisao istoriju slavnog premijerligaša.

A danas, dvije decenije poslije tog transfera u Spartak, tadašnji generalni direktor moskovskog kluba Juri Pervak u velikom intervjuu za ruski portal Sport Ekspres iznio je brojne detalje iz tog vremena. Između ostalog pomenuo je “slučaj Vidić”.

Nemanja Vidić je Spartaku prodat za 5.000.000 evra, da bi ga poslije sezonu i po otkupio Mančester junajted za više nego duplu sumu – 10.500.000 evra.

– Bila je 2004. godina, u Portugalu se igralo Evropsko prvenstvo. Išao sam tamo i svratio sam u Beograd. Crvena zvezda je tražila milion dolara u kešu, u koferu. Isporučeno je u Austriji. Predsjednik kluba, legendarni Dragan Džajić, došao je sa svojom pratnjom – prisjetio se Pervak, a prenio Mozzart sport.

– Dakle neko je tiho gurnuo kofer nogom ka vama u restoranu – zamislio je scenu novinar Sport Ekspresa.

– Ne, ne. Bilo je to u banci. Dobio sam i račun – odgovorio je tadašnji direktor Spartaka.

– Koliko je onda Vidić koštao – upitao je ruski novinar. – Prvobitno, cijena je bila sedam miliona evra. Podjelili smo to na tri dijela, u tri rate. Poslije godinu dana Zvezda je poslala zvanično pismo sa ponudom, da mi platimo sve odjednom, ali da cijena bude smanjena. Fedun i ja smo sklopili dogovor. Ispalo je profitabilnije kako su Srbi ponudili. Na kraju, Vidić je koštao 5.000.000, od čega je milion bio u kešu – prenosi Mozzartsport izjavu Jurija Pervaka.

Nemanja Vidić je za Spartak iz Moskve igrao od 2004. do 2006. i u tom periodu odigrao 39 utakmica i postigao četiri gola. Kasnije je za Mančester junajted zabilježio 211 nastupa i 15 golova, dok je u Crvenoj zvezdi proveo od 2000. do 20004, kada je odigrao 67 utakmica i dao 12 golova.